12:13 / 21.11.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Župan Kolar: Situacija je vrlo ozbiljna

-

-

Foto: - / -

U Krapinsko-zagorskoj županiji nove su 104 osobe zaražene koronavirusom, četiri su umrle. Župan Željko Kolar ocijenio je da je situacija vrlo ozbiljna.
U Krapinsko-zagorskoj županiji nove su 104 osobe zaražene koronavirusom, četiri su umrle, a župan Željko Kolar ocijenio je da je situacija vrlo ozbiljna.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Krapinsko-zagorski župan na konferenciji za novinare nekoliko je puta naglasio da je situacija vrlo ozbiljna te da zdravstveni sustav funkcionira samo zahvaljujući nadljudskim naporima djelatnika.

- Od 23. listopada preminulo je 49 ljudi. Ako to nije dovoljna opomena, dovoljan razlog da se ljudi uozbilje i pridržavaju uputa, ne znam kakav apel poslati. Da nam se ne dogodi scenarij kao u Varaždinu, rekao je Kolar.

Župan je najavio još dva nova respiratora te povećanje broja kreveta za zaražene pacijente u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice s 30 na 60.

U Općoj bolnici Zabok je 66 pacijenata, a 13 ih je na respiratoru. U Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama pacijentima s blažom kliničkom slikom popunjeno je 28 od 30 kreveta. U zdravstvenim ustanovama 50 je djelatnika pozitivno, a još toliko u samoizolaciji.

U 13 od 28 domova za starije, koliko ih je u Krapinsko-zagorskoj županiji, zaraženo je 128 korisnika i 46 djelatnika.

U 19 osnovnih i srednjih škola pozitivno je 36 učenika i 14 djelatnika. U samoizolaciji je 721 učenik i 17 djelatnika. Trenutačno online nastavu imaju 24 razredna odjeljenja.

Marina Stanković Gjuretek iz krapinsko-zagorskog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je da je unatrag deset dana oko 40 posto osoba koje su se testirale pozitivno, ali da taj velik broj donekle ublažava činjenica da je u tome velik dio obiteljskih kontakata koji su u samoizolaciji.

Ravnatelj županijskog Zavoda za Hitnu medicinu Krešimir Božić rekao je da su od 12. veljače do danas imali 1000 intervencija, potvrđenih ili suspektnih osoba na virus. Dodao je da imaju četiri pozitivna djelatnika i dva u samoizolaciji. Od idućeg tjedna provodit će brze antigenske testove za pacijente kojima je nužna hospitalizacija, a nemaju jasan COVID status.

Nakon što se oporavilo još 47 osoba, trenutačno su 1043 aktivna slučaja, a 1453 osobe su u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!