17:05 / 19.02.2021.

Autor: Hina

Pljušte reakcije na kavu u riječkom kafiću

Župan Komadina odgovorio premijeru

Župan Komadina odgovorio premijeru

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je u petak, reagirajući na jučerašnje ocjene premijera Andreja Plenkovića o ulaganjima u Primorsko-goransku županiju, da zahvaljuje premijeru Plenkoviću što građanima vraća njihov novac.

 Uizjavi za novinare Komadina je upitao tko bi uopće trebao ulagati u sve krajeve, osim Vlade, iz državnog proračuna ili iz europskih fondova, te je ponovio kako je Hrvatska visokocentralizirana država.


- Građani trebaju znati da je Primorsko-goranska županija neto uplatitelj u državni proračun te da je razlika između onog što uplati i onog što se vraća u ovaj kraj kroz redovno poslovanje države milijardu kuna. No, to je zajednički posao, mi pripremamo prostorne planove, strategiju razvoja i projekte, a Vlada ih financira u iznosu u kojem ne mogu gradovi, općine i županija, kazao je.


Župan Komadina je rekao da je ministru Olegu Butković poslao poruku preko Facebooka da se mogu naći na kavi kako bi razgovarali o ulaganjima, kao što mu je naložio predsjednik Vlade, samo da mu se najavi dan ranije.


Na pitanje je li demokracija zabranjivati ulazak članovima HDZ-a u kafić, Komadina je odgovorio da je to bila vjerojatno stilska figura vlasnika koji je prosvjedovao jer ne može raditi pa je poistovjetio Vladu s HDZ-om. 


- To je bilo nešto što se inače ne bi dogodilo u praksi, dodao je.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na jučerašnjoj sjednici Vlade kako bi ministar Butković županu Komadini trebao objasniti koja su državna ulaganja u tu županiju. 


- Kad ministar Butković ode na kavu u kafiće u kojima se diskriminiraju članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, pozovite župana pa mu malo objasnite što sve Vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji. Bit će to blagotvorno i korisno za sve, rekao je jučer Plenković.


Nije se dugo čekalo ni na Butkovićev odgovor Komadini.


- Građani Primorsko-goranske županije jako dobro znaju koliko Vlada HDZ-a ulaže i radi za tu županiju. To je jučer na sjednici Vlade premijer ponovio, to su veliki infrastrukturni projekti, poglavito kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ali to nije samo u Primorsko-goranskoj županiji, to je u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Butković.


- Na kavu ću otići, ali nema potrebe da zovem župana Zlatka Komadinu budući da je i on građanin Primorsko-goranske županije, pa on to jako dobro zna, što se radi i što se čini za tu županiju, dodao je.


Na pitanje je li neobično da je iz Rijeke došla tako oštra poruka, Butković je odgovorio da Rijeku poznaje kao grad tolerancije, dijaloga i kulture te kako izjava koju je dao vlasnik kafića "Three Monkeys" sigurno nije primjerena Rijeci i Hrvatskoj te da su je mnogi osudili, kao i on osobno.


- Ali, rado ću otići popiti kavu u njegov kafić, rekao je Butković. Na pitanje kada ga se može očekivati, odgovorio je: "Dobit ćete poziv."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!