Župan Posavec najavio borbu za Županijsku bolnicu Čakovec

26.03.2023.

21:53

Autor: Hina/I.B.

Matija Posavec

Matija Posavec

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Nakon što se međimurski HDZ u subotu oglasio priopćenjem u kojem je postavio pitanje je li maćeha Županijskoj bolnici Čakovec država ili Županija stigao je odgovor međimurskog župana Matije Posavca koji tvrdi da je HDZ u svom priopćenju iznio niz neistina.

Tako je, između ostalog, u opširnom priopćenju, podsjetio međimurski HDZ da se ne prenosi vlasništvo nad bolnicom već osnivačka prava.

- Vlasništvo je neotuđivo po hrvatskom ustavu i zakonima. I nitko ne govori o vlasništvu, pa čak ni taj Zakon. Govorimo o osnivačkim pravima, pravu odlučivanja, pravu kako na koji način će se razvijati naša bolnica, koji odjeli će raditi, u što će se ulagati, koje investicije i kojom dinamikom će se realizirati, istaknuo je međimurski župan.

Na tvrdnju HDZ-ovaca da nitko bolnicu neće uzeti niti preseliti izvan Međimurja, Posavec je postavio pitanje hoće li pod argumentom nekih ušteda ili racionalizacije doći do spajanja odjela ili službi. Međimurski župan ponudio je niz brojaka i činjenica zbog kojih tvrdi da država neće dobro upravljati bolnicom jer je Županijska bolnica Čakovec, tvrdi Posavec, već sada zakinuta.

Prema službenim podacima Ministarstva zdravstva hrvatskim je bolnicama samo prošle godine isplaćeno dodatnih 5 milijardi kuna, to znači da je bolnica u Čakovcu dobila jedan posto tog iznosa, a prema odrađenom poslu, broju intervencija i broju zbrinutih pacijenata trebala je dobiti tri posto. To znači da je naša bolnica zakinuta za čak 100 milijuna kuna godišnje, ustvrdio je međimurski župan i dodao da centralizacija sustava i preuzimanje od strane države neće donijeti nikakve uštede, ni išta bolje.

Naveo je i da je država preuzela 200 milijuna kuna kredita za izgradnju bolnice u Bjelovaru te da bolnici u Varaždinu daje tri puta više novaca nego Županijskoj bolnici u Čakovcu iako varaždinska bolnica nije toliko puta veća.

- Danas je Županijska bolnica Čakovec jedna od najmodernijih i opremljenijih u Hrvatskoj, a rezultati i statistika pokazuju da je jedna od najučinkovitijih i najproduktivnijih, kazao je Posavec te najavio "borbu" da osnivačka prava nad bolnicom ostanu na Županiji.

- Ja od ove borbe odustati neću. S obzirom na to da ovaj Zakon stupa na snagu iduće godine, ja ću i dalje gdje god to mogu snagom argumenata nastojati sporni članak promijeniti. Podnijet ćemo ocjenu ustavnosti članka Zakona, inicirat ćemo promjenu Zakona preko saborskih zastupnika", najavio je Posavec te poručio međimurskom HDZ-u da bi i oni trebali stati na stranu Međimurja i međimurskih građana po ovom pitanju, a ne samo slijepo slušati naredbe iz Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!