13:32 / 03.03.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/M.M./HRT/Hina

Župan Posavec pozvao zastupnika Kajtazija da prestane vrijeđati i blatiti državu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međimurski župan Matija Posavec pozvao je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da smiri strasti, prestane vrijeđati i prijetiti te blatiti državu u kojoj živi.
Međimurski župan Matija Posavec pozvao je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da smiri strasti, prestane vrijeđati i prijetiti te blatiti državu u kojoj živi.

-
Otvoreno: Burna rasprava o sigurnosti i suživotu s romskom zajednicom

- Sastanak u Čakovcu nakon dva smrtna slučaja

- Pozivam saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da smiri strasti, prestane vrijeđati i podcjenjivati svakog imalo mislećeg građanina ove zemlje, da prestane prijetiti, blatiti državu u kojoj živi te da bude odgovoran prema sebi i prema svima onima koje predstavlja te da pomogne u rješavanju problema, rekao je Posavec na konferenciji za novinare na kojoj je reagirao na posljednje medijske istupe saborskog zastupnika 11 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija koji su, po njegovim riječima, usmjereni protiv Međimurja i međimurskog naroda.

U nedavnom intervjuu saborski zastupnik Veljko Kajtazi se dotaknuo prošlogodišnjeg prosvjeda u Čakovcu na kojem se okupilo oko tisuću građana. 

"Za sve što negativno počini pripadnik romske zajednice, prozove se cijela zajednica, lokalni mediji zlonamjerno ponavljaju vijesti iz crne kronike i naravno da su se našli pojedinci koji su situaciju iskoristili da organiziraju taj rasistički prosvjed. Riječ je o perfidnom rasizmu koji je Rome uznemirio i prestrašio", rekao je tada Veljko Kajtazi.

Međimurski župan odmah je reagirao. Takve izjave smatra zlonamjernima, a Kajtazija poziva da smiri strasti te prestane vrijeđati državu u kojoj živi.

- Župan je danas održao konferenciju koja je po meni poziv na mobilizaciju Međimuraca protiv romske zajednice. Ne mogu si zamisliti na koji način žele nešto dobiti, pljuvati po Romima, a znamo da smo na ovom prostoru već dugo godina, a ništa se nije učinilo da se poboljša uvjet života, rekao je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine.

U inicijativi koja je organizirala prosvjed smatraju da Kajtazi vodi - političku kampanju.

- On koristi ovu situaciju u Međimurju za vlastitu promidžbu sebe kao kandidata na parlamentarnim izborima. Njemu najviše odgovara ovakva situacija nesređenih odnosa gdje pokušava loviti u mutnom, rekao je Hrvoje Šlezak iz Inicijative "Želim normalan život".

Na kraju konferencije Matija Posavec dodao je da je Međimurje najtolerantniji i najhumaniji kraj u Hrvatskoj, a problemima s kojima su suočeni stanovnici te županije svi zajedno trebaju pristupiti vrlo odgovorno, jasno i konkretno.

I dok Vijeće romske nacionalne manjine čvrsto stoji uz Veljka Kajtazija, Matija Posavec donosi odluku da će ga prijaviti državnom vrhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!