22:09 / 29.11.2021.

Autor: V.K./Hina/HRT

Župan Stričak: Uništavanje zastave srpske zajednice treba sankcionirati

Varaždinski župan Anđelko Stričak

Varaždinski župan Anđelko Stričak

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Varaždinski župan Anđelko Stričak u ponedjeljak je osudio uništavanje zastave srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu grada, poručivši da taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji. Čin nasilnog uklanjanja zastave srpske manjine osudio je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.


- Najoštrije osuđujem nasilno skidanje i uništavanje zastave srpske zajednice, a taj čin treba sankcionirati jer ne doprinosi suživotu i toleranciji koji su oduvijek bili jedni od simbola življenja na ovim prostorima, istaknuo je u priopćenju HDZ-ov župan Stričak.

Inače, o samom skidanju i uništavanju zastave javnost je obavijestilo Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu. Navode kako to nije izolirani incident budući je u proteklih gotovo sedam godina u četiri navrata uništavana dvojezična ploča na objektu u kojem Vijeće ima svoje prostore.

O svemu je obaviještena i varaždinska policija, ali zasada nema informacija je li pronađena odgovorna osoba za skidanje i uništavanje zastave.

Gradonačelnik Bosilj osudio čin nasilnog uklanjanja zastave srpske manjine

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj osudio je u ponedjeljak čin nasilnog uklanjanja zastave srpske zajednice u Republici Hrvatskoj s ulaza u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu toga grada, ističući da osuđuje svaki čin mržnje i netolerancije.

U noći s petka na subotu nepoznati počinitelji uništili su zastavu srpske zajednice u Hrvatskoj, izvijestilo je Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu, stoji u današnjem priopćenju Srpskoga narodnog vijeća (SNV).

- Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice, izvijestilo je to vijeće, koje u tome i u prijašnjim incidentima vidi poruku mržnje i netolerancije. U proteklih nekoliko godina četiri je puta uništena dvojezična ploča na toj zgradi.

- Od 15. rujna 2013. do 10. srpnja 2020. na zgradi Vijeća su uništene dvojezične natpisne ploče četiri puta. Počinitelji su blago osuđeni po članku 235. Kaznenog zakona (otuđenje tuđe stvari). Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice u RH. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirano poruka da srpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša, ističe Vijeće, koje je o svemu obavijestilo predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera i varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja.

Policija je obavila očevid, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu očituje i gradonačelnik, i to tako da osudi taj čin mržnje, što su propustili učiniti njegovi prethodnici. Vijeće naglašava da bivši gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili čin mržnje koji se događa u gradu "tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina" koje žive u njemu i u županiji.

U izjavi za Hinu Bosilj je osudio taj čin te je izrazio zabrinutost zbog događaja u Varaždinu.

- Osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Ozbiljno sam zabrinut što se to događa u Varaždinu i među Varaždincima, kratko je rekao gradonačelnik Varaždina Bosilj. To sigurno nije svojstveno našem gradu koji se naziva grad kulture, zaključio je Bosilj.

Zastava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj iznad ulaznih vrata prostorije Vijeća strgnuta je zajedno s kopljem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!