11:03 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Župan Tomašević izbačen iz HDZ-a, supruga povukla optužbe

Foto: Ivica_Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica_Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

DORH je protiv župana Tomaševića podignuo optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi.
Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je iz stranke izbacio požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, optuženog za obiteljsko nasilje. Na taj potez odlučili su se nakon što sam nije dao ostavku, iako ga je na to pozvao stranački šef Andrej Plenković i dao mu rok do 15. siječnja. Iako je njegova supruga na Općinskom sudu u Požegi  u prijepodnevnim satima, ne navodeći razloge, povukla sve optužbe, postupak protiv njega se nastavlja.Da je Mara Tomašević povukla sve optužbe protiv supruga, potvrdila je za HRT Snježana Polgar, sutkinja Općinskog suda u Požegi i njegova glasnogovornica. Tomašević je podnijela pismenu izjavu da povlači sve optužbe protiv supruga te nije navela razloge takvog postupka. Polgar kaže da povlačenje optužbe trenutačno uopće ne utječe na sam postupak niti na donošenje odluke o optužnici protiv njezina supruga: "Riječ je o djelima koja su stavljena okrivljeniku na teret po službenoj dužnosti, tako da postupak mora biti i dalje nastavljen prema službenoj dužnosti".

Kaže nam i da je predmet trenutačno u fazi odlučivanja, odnosno ispitivanja optužnice.Optužno vijeće o optužnici protiv Tomaševića do kraja siječnja

Optužnica je, pojašnjava Polgar, pokrenuta pred tim sudom i 29. prosinca 2017. dostavljena je na odgovor okrivljeniku i njegovu branitelju. Dobio je rok od osam dana da podnese odgovor na optužnicu. Nakon što Tomašević podnese odgovor održat će se sjednica Optužnog vijeća na kojoj će se provesti postupak ispitivanja.

Podsjetimo, DORH je protiv Tomaševića podignuo optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi. U Općinskom sudu u Požegi očekuju da će do kraja siječnja biti poznato hoće li optužnica protiv požeško-slavonskog župana zbog obiteljskog nasilja biti potvrđena.

Murganić: Trebali su to riješiti unutar obitelji

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila", kazala je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

Upitana je li čudno što je Tomašević odlučila povući optužnicu i je li bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona procjenjivati je li to čudno ili nije. "Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa", dodala je.

Na upit kako će oni koji nisu javne osobe dobiti zaštitu, ako je Tomašević odlučila povući optužnicu, Murganić je poručila da je zakon jasan i "država ima svoje instrumente da zaštiti onoga koji treba zaštitu".Kujundžić: Povlačenje optužbi čudno

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da je ne zna ništa vezano za povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića, ali da je to u najmanju ruku čudno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!