Župani o zbrinjavanju izbjeglica: Nedostaje nam stanovništva i radne snage

26.03.2022.

10:44

Autor: HRT/IMS/V.G.

Komadina i Dobroslavić

Komadina i Dobroslavić

Foto: HTV / HRT

Broj izbjeglica iz Ukrajine veći je od 3,7 milijuna. U Hrvatsku je dosad 9800 Ukrajinaca. Mahom je riječ o ženama i djeci. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je proceduru za izdavanje privatnog smeštaja izbjeglicama. Oni će potpisati izjavu da su suglasni s korištenjem stambene jedinice, nakon čega će lokalni stožer Civilne zaštite izdati potvrdu o nadzoru. O ovoj temi u specijalnoj emisiji "Rat u Ukrajini" razgovarali smo sa županima - Nikolom Dobroslavićem i Zlatkom Komadinom.

- Mi na hrvatskom jugu se suosjećamo s patnjama ukrajinskog naroda koji je izložen gruboj agresiji Rusije. Dajemo potporu ukrajinskim braniteljima i spremni smo pomoći u zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine. Kod nas je već počelo nuđenje smještaja raseljenima. Već imamo prijavljeno 300 Ukrajinaca na našem području, od čega je 140 prijavljeno preko Crvenog križa. Naši sugrađani prijavljuju stambene jedinice. Na sastanku s Vladom smo upoznali s okvirom koji je uspostavljen, mislim da je on dobar, rekao je Nikola Dobroslavić, dobrovački-neretvanski župan.

- Mi se u ovom času prisjećamo sudbine koju smo prošli jer smo bili žrtve agresije, ali i bili izbjeglice i godinama čekali da se obnove naši domovi, dodao je.

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, rekao je kako je na tom području prijavljeno 720 Ukrajinaca, od čega 526 preko Crvenog križa.

- Nama Stožer nijednog nije formalno uputio kao izbjeglice, oni su došli u svom aranžmanu na poznate adrese, kod prijatelja i obitelji. Djeca su krenula u školu, 48 u osnovnu školu i troje u srednju školu. S druge strane, registracija preko Crvenog križa je najvažnija zbog primanja socijalne pomoći te spajanja obitelji, jer su muškarci većinom ostali na fronti, rekao je Komadina.

Dobroslavić je rekao kako bi bilo dobro da se raseljene Ukrajince uključi na tržište rada.

- Imam potrebe za novim radnicima, posebno u sezonskim djelatnostima, posebno turizam, ponešto poljoprivreda i građevinarstvo. Oni dolaze iz područja koja su kulturološki slična nama. Imamo i zajedničku povijest, jezici su slični. Treba iskoristiti mogućnost da se dio radne snage angažira iz kruga raseljenih osoba. Mi dobavljavamo radnike iz dalekih područja poput Nepala i Filipina. 

Komadina je rekao kako smatra da se mnogi Ukrajinci više nikad neće vratiti u svoju domovinu.

- Što se tiče uključivanja u tržište rada, nije to jednostavno. Od ovih izbjeglica,  50 posto su žene, a 40 posto djeca. Nije to isto, treba imati stalni smještaj za njih, upisati djecu u vrtiće. To je složena priča. Naša sreća u nesreći je da nismo na glavnim izbjegličkim rutama, rekao je.

Božinović je rekao da je Hrvatska spremna prihvatiti više od 20 tisuća izbjeglica. Riječ je o osobama koji su većinom visoke stručne spreme.

- Naravno da ima potrebe i za visokom stručnom spremom, mi već dugo godina imamo problema s nedovoljnim brojem liječnika. Nadam se da će dio tog kadra, ako bude među raseljenima, biti spreman doći u našu županiju, rekao je Dobroslavić.

- Naravno da nedostaje inženjera, liječnika, medicinskih sestara. Uopće nije problem za zaposliti takve ljude, međutim tu je pitanje njihovog trajnog boravka. Država je sada reagirala da bi plaćala određene troškove. Nama fali i stanovništva, to je pokazao i zadnji popis. Možda se u ovoj nesreći stvori nova budućnost za neke od tih ljudi, rekao je Komadina.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!