Županija dodijelila 17 obnovljenih stanova, prvi useljeni u Glini

07.08.2023.

Zadnja izmjena 17:21

Autor: Hina/HRT/A.S.

Četiri glinske obitelji, čiji su stanovi bili teško oštećeni u potresu, pa su boravile u privremenom smještaju u kontejnerima, su od sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjak primile ključeve obnovljenih stanova, u kojima će boraviti do povratka u svoje domove.

Iako to nije u nadležnosti jedinica regionalne samouprave, Županija je provela nekoliko javnih poziva za stanove koje je preuzela od svojih ustanova ili države, te ih uredila za privremeni smještaj obitelji čiji su domovi neupotrebljivi.

Na temelju posljednjeg javnog poziva od 13. srpnja ove godine, Županija dodjeljuje ukupno 17 stanova, od kojih pet u Glini, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom, te po jedan u Jasenovcu, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku. Za njihovo uređenje i opremanje utrošeno je 230.133 eura. 

Ključ stana u Glini je primila i obitelj Mije Martinovića, koji je rekao kako nakon života u kontejneru to znači prekretnicu u njihovom životu.

- Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni, rekao je. 

Na ovaj način, Županija je zbrinula ukupno 32 obitelji, koje su sada u sigurnom, čvrstom i komfornom objektu sve do obnove njihovih domova. 

- Sisačko-moslavačka županija je nadležna za obnovu objekata javne namjene u području zdravstva, dijela obrazovanja i dijela socijalne skrbi, a njihova obnova ide dobrom dinamikom, rekao je Celjak. 

Dobili 15 stanova koje su obnovili i potpuno opremili
 

Naveo je kako je županija zatražila od svojih ustanova da joj na raspolaganje daju stanove, koji su u njihovom vlasništvu i tako dobili 15 stanova koje su obnovili i potpuno opremili, te dali na raspolaganje sugrađanima.

- Još 15 stanova dobili su od ministarstva nadležnog za državnu imovinu, a dva su stana dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. I tih 17 stanova smo obnovili, uredili i potpuno opremili i ovaj i idući tjedan useljavamo 17 obitelji u te stanove, rekao je Celjak. 

Dodao je kako su stradalnici već preuzeli stanove u Kutini, Novskoj, Popovači, Sisku i Petrinji. Stanovi se dodjeljuju na godinu dana bez naknade, s mogućnošću produljenja, ako njihovi stanovi neće biti obnovljeni.

Celjak je podsjetio i kako su u samo tjedan dana otvorene dvije škole, u Mečenčanima i Nebojanu, te zgrada ambulante županijskog Doma zdravlja u Jabukovcu.

Dodao je kako je Županija prije šest mjeseci dobila ovlasti da gradi kuće za zbrinjavanje sugrađana iz mobilnih stambenih jedinica. Tako su na području grada Gline izgrađene 52 kuće, a na području Petrinje 40 kuća, a u Glini kreće opremanje prvih 7 kuća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!