Županijska udruga slijepih Split zapošljava 15 žena, prednost ranjivim skupinama

10.01.2023.

07:04

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice

Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Županijska udruga slijepih Split zapošljava 15 žena. Natječaj još traje, no zanimanje je već golemo što i ne čudi jer riječ je o zapošljavanju žena starijih od 50 godina pri čemu prednost imaju teško zapošljive i ranjive skupine žena.


I najkišniji dan se Dragi razvedri kad dođe Bosiljka. Drago Smoljanović član je Županijske udruge slijepih Split i jedan od bivših i budućih korisnika projekta Zaželi.


- Meni je zapravo najvažniji taj dan kad ona treba doći da mi je zapravo dan kad ja kažem da je lijep i sunčan. Zato što njenim dolaskom skraćujem vrijeme, a i uvijek donese neke novosti, pa pročita neke važne članke, a što se tiče posla u kući, to se dogovaramo, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Smoljanović. 


Gospođa Bosiljka prije godinu dana bila je Dragina domaćica. Javila se i na novi natječaj.


- Puno mi znači jer ja se osjećam zadovoljnije i osjećam se ispunjeno kad tim ljudima pomognem, osjećam se korisnije nego da sam doma i samo ove svoje kućanske poslove radim, kazala je Bosiljka Buzov


Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice


Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice vrijedan je gotovo 750 tisuća kuna i za čak 90 članova Udruge slijepih iz Splita, Kaštela, Solina, Omiša i otoka Hvara donosi skrb, pomoć i društvo dvaput na tjedan. 15 žena za to će primati državni minimalac. Novac je osiguran EU fondovima.


- Kao i svaka udruga osoba s invaliditetom i kod nas je najveći postotak članova su starije osobe. Njima skrb domaćica vrlo dobro dođe jer većinom ili žive sami, a ako i ne žive sami, djeca su obično na poslu do kasno popodne tako da im ovo dobro dođe da im pomognu skuhati, počistiti, a nekima je čak najvažnije i to društvo da ih netko posjeti dva puta tjedno, rekao je Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.


Jedina mana projekta jest što traje samo 6 mjeseci, no u udruzi se nadaju da će se idući rastegnuti na barem dvije do tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!