Županijski COVID bolesnici najvjerojatnije ostaju u Splitu

03.11.2020.

13:41

Autor: P.F./Hina

default error photo
U splitskom KBC-u otprije postoje planovi i programi širenja kapaciteta za zaražene pacijente unutar bolnice, a sve je izglednije da će se posegnuti za tim rješenjem.
KBC Split i dalje će biti COVID bolnica jer, kako sada stvari stoje, pacijente zaražene koronavirusom najvjerojatnije neće slati u bolnice drugih županija, nego će iskoristiti unutarnje bolničke kapacitete, potvrdio je Hini šef županijskog Stožera za civilnu zaštitu Luka Brčić.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Preminule 34 osobe, 1427 novozaraženih
➡️ Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava


U splitskom KBC-u otprije postoje planovi i programi širenja kapaciteta za zaražene pacijente unutar bolnice, a sve je izglednije da će se posegnuti za tim rješenjem pa će se kapaciteti za COVID bolesnike postupno širiti.

U KBC-u su rekli Hini da će unutarnje kapacitete nastojati iskoristiti vodeći računa da se ne ugroze osnovne djelatnosti, a o broju bolesnika ovisit će u kojem će se opsegu moći provoditi druge djelatnosti. Kao rješenje moguće je i reaktiviranje cijelih Križina kao COVID bolnice, no to im za sada nije u interesu.

Današnja situacija s liječenjem pacijenata s koronavirusom u Splitu umnogome je drukčija od one proljetos, kada su pacijenti s Križina iseljeni, a cijela zgrada pretvorena u COVID bolnicu. Sada će se raditi drukčije, COVID bolnica širit će se parcijalno, odnosno dio po dio, koliko bude za to potrebe, a da se pri tome ne zauzme cijela zgrada na Križinama, kažu u KBC-u.

Bolnica u Kninu ponudila je samo dvadesetak postelja za COVID bolnicu, što nije dovoljno, a uz to i toj bolnici nedostaje osoblja. Kako bi se splitski KBC djelomično rasteretio, dio bolesnika kojima je potrebna fizikalna terapija bit će prevezen u makarsku Biokovku.

U slučaju posebne situacije, kao mogućnost nam ostaje aktiviranje Spaladium Arene, kaže Brčić i upozorava da je najveći problem nedostatak kadra.


- Lako je 500 kreveta u jednom danu riješiti, problem je zdravstveni kadar, ne samo kod nas u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Zato je bolje pozitivne pacijente smjestiti bliže gradu kako bi infektolog lakše mogao doći do njega, rekao je Brčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!