Županijski Prostorni plan povećava kapacitet Janaf-ovih spremišta u Omišlju

09.06.2022.

17:28

Autor: Hina/HRT

LNG Omišalj

LNG Omišalj

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Izmjene Prostornog plana Primorsko-goranske županija, kojima se povećava kapacitet Janaf-ovih naftnih spremišta u Omišlju, a brodogradilištu u Kraljevici daje status državnog brodogradilišta, prihvatili su u četvrtak županijski vijećnici.

Uz postojeće, planira se izgradnja novih spremnika za skladištenje nafte i naftnih derivata u funkciji osiguranja državnih obveznih rezervi.

Predviđa se izgradnja novih spremnika za naftu s infrastrukturom, nazivnog volumena 80.000 prostornih metara, ukupno 640.000 prostornih metara, čime će se kapaciteti na terminalu povećati na 2,04 milijuna prostornih metara.

Planiraju se i novi spremnici za naftne derivate, uz izgradnju spremnika za biogorivo, punilišta za kamionske cisterne, postrojenja za obradu para ugljikovodika i plinospreme, kapaciteta do 220.000 prostornih metara.

Uz dva postojeća, planira se izgradnja dodatna dva tankerska priveza.

Na području Kraljevice planira se luka posebne namjene - brodogradilišna luka državnog značaja, u kojoj se brodogradnja može odvijati na navozima duljim od 50 metara i na doku s više od tisuću tona nosivosti, a prihvaćene su i promjene koje se odnose na lučke bazene u Malom Lošinju te lokaciju za izgradnju lječilišta Soline u Dobrinju.

Prihvaćen je i rebalans, kojim se konsolidirani županijski proračun za ovu godinu povećava za 126,9 milijuna kuna, sa 1,52 milijarde na 1,65 milijardu kuna.

Manji dio povećanja odnosi se na preneseni višak od 43 milijuna kuna, a veći dio na povećanje prihoda i primitaka tekuće godine od 83,9 milijuna kuna. Gotovo tri četvrtine povećanja rashoda odnose se na povećanje izdataka za zdravstvo, odgoj i obrazovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!