21:30 / 07.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Županu Tomaševiću zbog obiteljskog nasilja potvrđena uvjetna kazna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pravomoćno je na Županijskom sudu u Karlovcu proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pravomoćno je na Županijskom sudu u Karlovcu proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ante Ujević je izjavio da je presuda u potpunosti potvrda prvostupanjske presude Općinskog suda u Slavonskom Brodu, jer, kako je rekao Ujević, u drugom je stupnju sud odbio i žalbu Državnog odvjetništva i optuženika.

Tomaševiću se sudilo po optužnici Općinskog državnog odvjetništva iz prosinca 2017. za nasilje u obitelji i nanošenja tjelesne ozljede. Cijeli slučaj na sud je dospio zbog ozljeda koje je u jednoj od svađa zadobila Mara Tomašević, a zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.

Tomašević je zbog ovog kaznenog progona u siječnju 2018. istupio iz HDZ-a, stranka je tada od njega tražila da odstupi i s mjesta župana. No, Tomašević je kao neposredno izabrani župan nastavio obnašati tu dužnost.

Uvjetnu kaznu, nakon izricanja nepravomoćne presude, osudile su druge za ženska prava, a pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je tada da je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području rodno uvjetovanog nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!