18:46 / 18.01.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HRT

Žurno se postavljaju seizmografi - Kuk: Potresi magnitude 3 su normalni

-

-

Foto: - / -

Tri tjedna od razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, i dalje se neumorno radi kako bi se sanirale posljedice.
Tri tjedna od razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, i dalje se neumorno radi kako bi se sanirale posljedice. Pune ruke posla imaju statičari i seizmolozi. A stanovnici Banije, unatoč svim nedaćama i novim potresima, nastoje život koliko-toliko vratiti u normalu.

➡️ Potresi - najnovije informacije
➡️ Govoriti o magnitudama kao o "Richterovoj ljestvici" je pogrešno
➡️ Tucaković: 10520 intervencija na potresom pogođenim područjima

Stanovnici žele što prije pregled objekta i naljepnicu ili žutu ili crvenu, samo kako bi znali kakva je situacija. Žele i povratak normalnom životu, da se djeca vrate u školu, oni na svoja radna mjesta i da počnu gledati prema budućnosti, izvijestila je HRT-ova novinarka Zrinka Grancarić u središnjem Dnevniku HTV-a.

A u tome bi im mogli pomoći novi seizmološki instrumenti koji se od srijede žurno postavljaju na uže i šire epicentralno područje.

- Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače potrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području, rekao je seizmolog Krešimir Kuk gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Kuk: Potresi magnitude 3 su normalni

Istaknuo je i da su već uzeli podatke iz instrumenata koji su postavljeni prošli tjedan, te da vide veliki broj potresa koje bez instrumenata koji su sada postavljeni nisu bili u mogućnosti bilježiti. Osvrnuo se i na sinoćnji potres magnitude 3.2 prema Richteru. Rekao je kako je to normalno s obzirom da je glavni potres bio preko 6 stupnjeva prema Richteru. 

- Potresi magnitude 3 su normalni i bit će ih još tjednima, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni, zaključio je Kuk. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!