09:31 / 08.07.2020.

Autor: P.F./Studio 4/IMS/HRT

Zurovec: Digitalizacija za 21. stoljeće, a ne priče o ustašama i partizanima

-

-

Foto: - / -

Moramo se pomaknuti u 21. stoljeće, i digitalizirati se jer jedino tako možemo pratiti države na Zapadu. Ne možemo cijelo vrijeme živjeti u prošlosti, smatra.
U Hrvatski sabor ušlo je čak 13 gradonačelnika. Na listi koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus ušao je i gradonačelnik Svete Nedelje. Jedan od tri mandata ove koalicije centra pripao je Dariju Zurovcu.

Rekao je da su se slegli dojmovi nakon izborne noći. 

- Prilično smo prizemljeni. Kako je koalicija sklopljena nekoliko dana prije predaje lista gledali smo to na način smo da će bilo kakav uspjeh biti veliki uspjeh. Osvajanjem tri mandata, za svaku stranku iz koalicije po jedan, uspjeh je tim veći. Sada ćemo moći ideje i stvari za koje se zalažemo plasirati unutar Sabora, rekao je Zurovec u emisiji HRT-a Studio 4.

O rezultatu izbora i premoćnoj pobjedi HDZ-a rekao je kako je to odraz niske izlaznosti i discipliniranosti birača HDZ-a, ali i slabijeg angažmana SDP-a i svih većih stranaka unutar oporbe.

Oko napisa u medijima da se njegovo ime spominje u kontekstu moguće dignute ruke za novu Plenkovićevu vladu rekao je da ne zna otkud medijima takve informacije. 

- To su možda spinovi i lažne vijesti, sa mnom nitko nije pričao, nitko iz kabineta premijera, rekao je Zurovec.

Govorio je i o budućem angažmanu u Saboru.

- Zalagat ćemo se za manje poreze, manje administracije, bolji i pravedniji i normalniji teritorijalni preustroj Hrvatske, više reda i više pravde u državi.

Na konstataciju da će planovi Andreja Plenkovića djelomično podudaraju s onim što bi koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus mijenjala rekao je kako po prirodi nije destruktivna osoba.

- Ako će zaista doći do poreznih rasterećenja, ako će biti bez diskriminacija i biti objedinjena to je svakako odluka za pozdraviti. No vidjet ćemo što će se naći na dnevnom redu na izglasavanju pa ćemo biti pametniji. Konstruktivne prijedloge spreman sam podržati. Trenutačno se vidim jednako udaljenim i od lijevih i od desnih. Treba vidjeti što će se naći na dnevnom redu, rekao je Zurovec.

Govorio je i o krizi, proračunu Svete Nedjelje kao i državnom proračunu koji je u krizi.

- Ako u kući imate dvije plaće i ako se jedna drastično smanji što ćete onda? Hoćete li uzeti kredit i nastaviti živjeti kao i prije ili smanjiti potrošnju unutar kuće? Možda prodati auto, prodati kuću i otići u manji stan i racionalizirati troškove. Ista logika bi se trebala primijeniti i za državni proračun - smanjiti potrošnju.

Oko najave smanjenje broja ministarstva u novoj Vladi Zurovec je rekao da ako će to obuhvatiti masu plaća i smanjenje administracije da je to onda stvar koju je potrebno napraviti.

- Ako je to samo formalno smanjenje tako da se podijeli manje ministarskih fotelja onda je to samo jedna konfekcijska odluka koja nema nikakvog smisla.

Smatra da se administracija mora smanjiti i mnogi poslovi modernizirati i digitalizirati. Time bi ostalo više novaca za ostale sektore - školstvo, zdravstvo, vojsku i policiju.

- Moramo se pomaknuti u 21. stoljeće, i digitalizirati se jer jedino tako možemo pratiti države na Zapadu. Ne možemo cijelo vrijeme živjeti u prošlosti. Proteklih godina slušali smo stalno priče o ustašama i partizanima kad god bi se pojavio neki problem. Sad je jedan ogroman problem gdje se ne mogu više bacati spinovi i govoriti da nije kriza. Kriza nam je došla i moramo se s time boriti na najbolji mogući način. Racionalno "kresanje" državne potrošnje i smanjenje administracije je prvi korak. Dalje treba smanjiti poreznu presiju kako bi gospodarstvo prodisalo. Kada gospodarstvo prodiše onda će se i početi vraćati državni proračun u svoje normalno stanje, smatra Zurovec.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!