Žustra rasprava prethodila izmjeni mjere roditelj odgojitelj

16:38 / 10.12.2021.

Autor: Lucija Judnić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Žutro u Zagrebačkoj skupštini prije izmjene mjere roditelj odgojitelj

Žutro u Zagrebačkoj skupštini prije izmjene mjere roditelj odgojitelj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova sinoć prihvatili izmjenu Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojom se ona ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja sljedeće godine.

Ono što su čekalo jučer gotovo cijeli dan, na red je došlo u kasnim večernjim satima. Izmijenjena je odluka o mjeri roditelj-odgojitelj, no prije glasovanja bila je žustra rasprava.

- Demografi - oni koji su vama nepoznati, jer nemate pojma što su to demografi jer vam nisu bitni, kažu da je iz takvih obitelji rođeno 4600 i više djece, rekao je Mislav Herman, gradski zastupnik HDZ-a.

- Ja ne znam koji vas je demograf, ugledni demograf, u to uputio. Ja ne znam koji to društveni znanstvenik može doći do takvog zaključka. Možda u ginekologiji kod vas to tako fukcionira da vrlo jasno možete definirat uzrok i posljedice, ali u ovom dijelu znanosti to ne možemo napraviti, rekla je Danijela Širinić, gradska zastupnica Zagreb je naš!

Oporbeni zastupnici iz klubova Mosta, HDZ-a i HSLS-a, Domovinskog pokreta i Zelene liste upozoravali su da je takva izmjena odluke protuzakonita te da će izazvati tužbe korisnika.

- Mislim da će na kraju biti odgovoran Tomašević i da će tu odgovornost platiti ne samo političkom cijenom. Javno poručujem roditeljima odgojiteljima koji su danas pretvoreni u građane drugog reda da će imati moju punu podršku, rekao je Trpimir Goluža, gradski zastupnik MOST-a.

- Gdje je bio MOST kad se glasalo neki dan u Saboru da se odvoji 350 milijuna kuna za mjeru roditelj odgajatelj na nacionalnoj razini?  HDZ je to glatko odbio, a gdje je bio MOST kad se o tome glasalo? Nitko od MOSTOVIH nije glasao za taj amandman, uzvratio je zagrebački gradonačelnik  Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik je inzistirao na odgovoru oporbenih zastupnika pa nastavio s pitanjima političkim protivnicima.

- Zašto HDZ u svim drugim gradovima u kojima je na vlasti nije uveo ovu mjeru? Zašto nije MOST u Sinju uveo tu mjeru, zašto nije Domovinski pokret u svim svojim gradovima uveo tu mjeru? Recimo u Vukovaru? Zašto nigdje ta mjera nije uvedena, zašto nije uvedena na nacionalnoj razini? Zašto se nije uvelo kad se 2016. godine kad se obećavalo? Zašto?, postavio je niz pitanja Tomašević.

- HDZ vodi i nacionalnu i lokalnu politiku, a to je nešto o čemu vi možete samo sanjati. Možete sada pljeskati, ja mislim da ćete se vrlo brzo vratiti svojim osnovnim djlatnostima - prosvjedu, odgovorio je Herman iz HDZ-a.

Sjednicu je obilježilo i nekoliko opomena, a najaktivniji zastupnik bio je Trpimir Goluža koji je uz bitku oko mjere roditelj-odgojitelj vodio i svoju privatnu s predsjednikom gradske skupštine.

. Već smo danas i pokrenuli inicijativu za njegov opoziv pa s te strane očekujem u tom smislu i podršku, s te desne strane u potpunosti. Ali mislim da ima i u sredini ove vijećnice ljudi koji su pametni i koji bi to vrlo rado potpisali, rekao je Goluža iz MOST-a.

 Uz ovu, skupština je prihvatila i prijedlog odluke gradonačelnika Tomaševića da novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta iznosi 2500 kuna po djetetu, a na snagu stupa 1. siječnja 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!