Zvijezdana Rauš-Klier ponovno izabrana za predsjednicu javnobilježničke komore

31.01.2022.

13:24

Autor: V.K./HRT/Hina

Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore

Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Javna bilježnica iz Varaždina Zvijezdana Rauš-Klier izabrana je za predsjednicu Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) u još jednom trogodišnjem mandatu, izvijestila je komora u ponedjeljak.


HJK u propćenju nakon izborne skupštine održane za vikend navodi da je tijekom prošlog mandata javnobilježnička služba radila uspješno i bez prekida. Na razini komore pokrenuti su brojni projekti koji su unaprijedili poslovanje struke i digitalizirali procese. Time su značajno modernizirane i ubrzane radnje javnih bilježnika koje čine njihovu javnu službu, prema fizičkim i pravnom subjektima.

Riječ je o projektima poput upisa u zemljišne knjige, izdavanja izvadaka elektroničkim putem, e-Ovrha, rada na daljinu i drugih unapređenja digitalnog sustava eNotar kojeg koriste svi javni bilježnici, a vodi ga HJK, stoji u priopćenju.

Rauš-Klier, dodaju iz HJK, naglašava da je u protekle tri godine trajanja mandata napravljeno dosta, no komora ima u planu dodatno unaprijediti poslovanje i usluge koji će olakšati pristup građanima i povećati pravnu sigurnost, naročito u području javnih registara kao što su zemljišne knjige i sudski registar.

- Naš je smisao i zadaća biti na usluzi svim građanima, prevenirati sporove, davati sigurnost podacima zemljišne knjige i sudskog registra i u tom kontekstu ćemo nastaviti unaprjeđivati procese i razinu usluge javnobilježničke struke. U narednom mandatu planiramo finalizirati dosta novih projekata, a neki od njih će vrlo brzo doći u svakodnevnu uporabu i tako dodatno modernizirati pravne usluge svim građanima i pravnim subjektima, istaknula je.

Uz navedeno, planiramo i još intenzivniju suradnju s ministarstvima i pravosudnim institucijama s ciljem realizacije zajedničkih Ustavom i zakonima te pravom EU propisanih zadaća; usvajanje najboljih praksi iz razvijenih pravnih sustava EU. Nastojati ćemo i unaprijediti komunikaciju s medijima kako bismo transparentno informirali javnost o ulozi i značenju javnobilježničke službe istaknula je Rauš-Klier, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!