Albanci branitelji: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran

27.09.2022.

15:56

Autor: P.F./Hina

Albanci branitelji: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran

Albanci branitelji: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran

Foto: Ured predsjednika / RH

Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, upozorili su predstavnici Udruge Albanaca branitelja u Domovinskom ratu na sastanku s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Članovi Udruge informirali su predsjednika Zorana Milanovića o angažmanu Albanaca tijekom Domovinskog rata, ističući kako se veliki broj njih 1991. odazvao pozivu predsjednika Franje Tuđmana da napuste tadašnju JNA i stanu u obranu RH. Po njihovim riječima, gotovo 600 Albanaca, najvećim dijelom porijeklom s Kosova, pristupilo je tada 1. Albanskoj dragovoljačkoj brigadi koja je formirana u rujnu 1991. i bila sastavni dio 118. brigade Hrvatske vojske. Po zapovjedi, poslana je na ličko ratište i tamo je branila Hrvatsku od 13. listopada 1991. godine.

Status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, pa su članovi Udruge ukazali predsjedniku Milanoviću na taj problem. Prezentirali su mu niz dokumenata kojima dokazuju sudjelovanje svoje brigade u Domovinskom ratu, ali usprkos tome već niz godina ne uspijevaju kod nadležnih ministarstava riješiti status Albanske dragovoljačke brigade. Zbog toga, kazali su, mnogi branitelji Albanci ne mogu ostvariti prava koja pripadaju hrvatskim braniteljima.

Tijekom 1991. godine Hrvatsku je branilo preko 3000 Albanaca, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno, rečeno je između ostalog na sastanku, a navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!