08:13 / 06.01.2020.

Autor: HRT

Badnjak po julijanskom kalendaru

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Badnjak.
Vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Badnjak.

Tradicionalno se održavaju liturgijska slavlja. Običaji na taj dan obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.

U pravoslavnoj crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose svojim kućama na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi. Nakon večerašnjih liturgija, pravoslavni će vjernici slaviti Božić, uz staru čestitku istočne crkve 'Mir Božji-Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj u kojem se na otvorenom već desetu godinu obilježava Badnjak za sve ljude dobre volje. Tom prigodom podijeljeno je 1500 porcija posne hrane i isto toliko čaša vina.

Proslava je održana u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD-a "Prosvjeta" - pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka.

Proslavi su se pridružili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Tijekom podjele, članovi SKD-a "Prosvjeta" izveli su niz prigodbih narodnih pjesama vezanih uz Badnjak i Božić, a zaplesali su i kolo.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!