Za obitelj Gračić Ramazanski bajram ima posebnu važnost

02.05.2022.

19:59

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/HRT

Bajram u obitelji

Bajram u obitelji

Foto: HRT / HRT

Nakon jutarnje molitve, na kojoj se u džamijama okupljaju muški članovi obitelji, vjernici Ramazanski bajram slave u krugu najmilijih. Druženje s obitelji i prijateljima uz blagdanski stol svojevrsna je blagodat nakon jednomjesečnog odricanja i posta. 


Za obitelj Gračić Ramazanski bajram ima posebnu važnost. Nakon posjeta riječkoj džamiji, Saudin ga slavi sa suprugom i trima kćerima. Dobrodošli su i rodbina i prijatelji. Ramazan je poseban mjesec za muslimanske vjernike. Obvezuje ih na jednomjesečni post od zore do sumraka. U ovoj se obitelji vjera istinski živi pa odricanje ne pada teško.

- Ramazan je jedna prilika čovjeku da pokaže spremnost prema Bogu uzvišenom, znači on post posebno nagrađiva i posebno daje svoju milost - kaže Saudin Gračić.

Vjeri se odmalena uče i kćeri - petogodišnja Emina, sedmogodišnja Sajra, a 15-godišnja Adna posti od svoje osme.

- Stvarno mi nije teško. To je taj jedan mjesec u godini kad stvarno se pridržavam nečeg i mene prijatelji pitaju kako ti izdržiš... Pa lijepo, nije teško, stvarno kad se navikneš, nije teško – kaže Adna Gračić.

Miris kave i hrane uljepšava svaki blagdan, a nema ga bez majke i supruge.

- Uživam u tome, volim skuhati, napraviti sve i kad dođu ljudi da se počaste, najbolje se osjećam kad netko to kuša, pojede i kad poklonim to – kaže Nermina Kadrić Gračić.

A dobra djela i jesu smisao Ramazanskog bajrama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!