Češka beseda - čuvar kulture i tradicije Čeha u Hrvatskoj

15.12.2016.

10:41

Autor: Ivana Debeljak

default error photo
Česi u Hrvatskoj vjerno čuvaju svoju kulturu, tradiciju i običaje i ne zaboravljaju ih tek tako. Čak štoviše, mnogi Hrvati s njima u zajedništvu uče njihove običaje. Svi se okupljaju u Češkoj besedi.
Česi u Hrvatskoj vjerno čuvaju svoju kulturu, tradiciju i običaje i ne zaboravljaju ih tek tako. Čak štoviše, mnogi Hrvati s njima u zajedništvu uče njihove običaje. Svi se okupljaju u Češkoj besedi.

Stoljećima prije nas, na ovim su prostorima živjeli i Česi. Doduše, i tada su bili u manjini, ali složni i međusobno se družili. Davne 1874. godine u Zagrebu su osnovali i udrugu Češka beseda. Cilj joj je bio da njihova druženja postanu organizirana i da na taj način očuvaju svoju kulturu.  U tome su i uspjeli. Jer sve do danas, čak 142 godine poslije, druženja su svakodnevna. I to u Češkom narodnom domu koji imaju gotovo 80 godina. Na njega su itekako ponosni. Jer nije bilo baš jednostavno dobiti zajednički krov nad glavom. 'Dom kao zgrada ima zanimljivu povijest, dakle '37. je izgrađen, 41. ga uzimaju Nijemci a onda Nezavisna država Hrvatska ovdje instalira zagrebački krugoval, a nakon toga ovdje bude Radio Zagreb pa '58 televizija pa sve tako do '98 godine kad smo se ponovno vratili u češki narodni dom', objašnjava Juraj Bahnik, predsjednik češke nacionalne manjine grada Zagreba.

Ovdje se danas okupljaju Česi i njihovi prijatelji. Jer Češka beseda nije rezervirana samo za Čehe. 'Danas Češka beseda Zagreb broji oko 450 članova, to su Česi, Česi po porijeklu, međutim i mnogi drugi zagrepčani koji nemaju češko porijeklo, ali imaju pozitivan stav prema češkoj kulturi i prihvaćaju naš statut, a djeluju u našim skupinama već po nekoliko godina sasvim redovito.' ističe Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb.Kada upoznate češki mentalitet, jasno će vam biti zašto njihovu kulturu prihvaćaju i oni koji nemaju češko porijeklo. 'Prvo ću vam reći da je to jedan miran i radišan narod. To je sigurno i dokazao kroz svoju povijest osobito kroz gospodarstvo i kroz različita razdoblja, a ako govorimo o nekom tipičnom primjeru gdje pokazana ta staloženost to je poznata baršunasta revolucija, jel kad se cijela Europa tresla Česi i Slovaci su jedini našli mirno rješenje.', s ponosm priča Juraj Bahnik.
Njihova druženja, jednom su riječju, vesela. Imaju oko 17 različitih aktivnosti. 3 generacije folklorne skupine, kazališnu grupu, knjižnicu koja ima više od 9 tisuća naslova, mješoviti pjevački zbor. Česi u Hrvatskoj imaju 31 Češku besedu. Sve one  udružene su u Savez Čeha u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući aktivnostima i zajedništvu svake od tih udruga, jedno je sigurno: češka se tradicija i kultura u Hrvatskoj neće zaboraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!