Čestitke državnog vrha u povodu Pesaha

05.04.2023.

10:57

Autor: HRT/Hina

Blagdan Pesaha, ilustracija

Blagdan Pesaha, ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Državni vrh uputio je čestitku židovskim vjernicima u povodu najvećega židovskog blagdana Pesaha, blagdana nade i iščekivanja čija je simbolika postala dijelom svjetske duhovne baštine.

Pesah je blagdan nade i iščekivanja čija je simbolika postala dijelom svjetske duhovne baštine jer istovremeno ističe i pronosi vrijednost slobode svakog čovjeka i svih naroda. Živimo u vremenu kada se te vrijednosti ugrožavaju i svjedočimo kako se ljudima oduzima mogućnost života u miru i dostojanstvu. Dužni smo zato danas još glasnije govoriti i još snažnije zalagati se za međusobno razumijevanje i poštovanje među ljudima i narodima, istaknuo je predsjednik Zoran Milanović u čestitki. Poručio je kako u nadi da je ostvarenje mira, slobode i poštovanja ljudskog dostojanstva širom svijeta i dalje moguće, upućuje iskrene čestitke i najbolje želje svim našim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti u povodu najvećeg židovskog blagdana Pesaha.

Pesah, blagdan koji slavi oslobođenje od egipatskog ropstva, nadahnuće je za slavlje slobode kao temelja razvitka svakog pojedinca i društva u cjelini. Mir, pravo na život i napredak fundamentalna su prava ugrađena u baštinu demokratskih društava, čemu i židovska zajednica daje znatan i trajan doprinos. , stoji u čestitki premijera Plenkovića. Uputivši srdačnu čestitku svim židovskim vjernicima u Hrvatskoj, zaželio je svima obilje mira, radosti i svakoga dobra.

Blagdan Pesaha podsjetnik je na slobodu koju su Židovi u egipatskom sužanjstvu sanjali i za koju su se na kraju izborili. U samoj je srži Pesaha poruka pobjede slobode nad ugnjetavanjem, što predstavlja snažan izvor nadahnuća svim ljudima koji teže budućnosti mira, skladnijeg suživota i snažnijeg međusobnog uvažavanja, ", ističe u čestitci predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!