16:35 / 12.04.2015.

Autor: HRT

Čuvari Kristova groba iz Batajnice

-

-

Foto: - / -

Pravoslavni vjernici Uskrs su proslavili i u Vrlici, u Dalmatinskoj Zagori. Svečanost su uveličali i Čuvari Kristova groba.
Pravoslavni vjernici Uskrs su proslavili i u Vrlici, u Dalmatinskoj Zagori. Svečanost su uveličali i Čuvari Kristova groba. Tradiciju dugu stoljećima, prije deset godina obnovili su u Batajnici, a ovo je treća godina kako za Uskrs dolaze i u Vrliku.

Vjernici su se za Uskrs okupili u crkvi Svetoga Nikolaja u središtu Vrlike. Veliki dan uveličavaju Čuvari Kristova groba, stoljetna je tradicija da ove nošnje smiju obući samo mještani devet sela sa vrličkog područja. Većina njih sada živi u Batajnici. Godine 2005. su obnovili običaj u Batajnici, a ovo je treća godina kako dolaze u Vrliku. Svake godine ih je sve više - prošle godine ih je bilo 12, a ove godine 16.

Tradicija Čuvara kristova groba bila je prekinuta između 1995.-te i 2005., no tada su izrađene replike starih nošnji i vjerski običaj se obnovio. Pogledajte videoprilog!
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!