Dani češke kulture u Bjelovaru

24.05.2023.

07:16

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dani češke kulture u Bjelovaru

Dani češke kulture u Bjelovaru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Bjelovaru do kraja ovoga tjedna traju Dani češke kulture. I 21. izdanje tradicionalne manifestacije češke manjine u tome gradu nudi pregršt zanimljivih događaja. Dio programa održava se i u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici gdje se može vidjeti izložba starina i rukotvorina, a o povijesti doseljavanja Čeha u Hrvatsku i njihovu današnjemu djelovanju moglo se čuti na predavanju. 

Još za svojega davnog doseljavanja u Hrvatsku Česi su se pokazali kao vrijedan i poduzetan narod. Tako je bilo i u vrijeme utemeljenja Bjelovara.  

- Među prvim ljudima koji su bili nositelji intelektualne scene u Bjelovaru bili su Česi. Da li želite prvog ravnatelja gimnazije, prve nastavnike glazbe, općenito prve nastavnike u svim školskim objektima, naglasio je Vladimir Ivić, predavač, profesor povijesti i geografije.

I danas su veoma aktivni. Osobito u kulturnom životu grada. Dio dva desetljeća duge tradicije Dana češke kulture može se vidjeti na izložbi u bjelovarskoj knjižnici. Istaknuta je i najvažnija literatura te djela najpoznatijih čeških pjesnika. Izložba starina donosi vrijednu ostavštinu majki i baka, darove rodbine iz pradomovine.

- To je poznati češki porculan. Izuzetni su majstori u tome. Ne koristimo ga, čuvamo ga samo i pazimo na njega, rekla je Marija Ježek, autorica izložbe, Češka beseda Bjelovar.

Cijeli tjedan traju priredbe na Danima češke kulture, pa se građani mogu uključiti u kreativne radionice, uživati u češkoj glazbi i gastronomiji.

- U petak imamo orkestar iz Češke, u subotu velika prekrasna povorka, program u parku gdje će se peći češke delicije i tu će biti izloženi razni radovi drugih čeških beseda, govori Miruška Lončar, predsjednica Češke besede Bjelovar.

Očekuje se i lijepo vrijeme jer ova tradicionalna priredba, ugodna i oku i nepcu, uvijek privuče velik broj Bjelovarčana i gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!