16:34 / 14.09.2017.

Autor: HRT

Dani židovske baštine u Rijeci: 70 godina Židovske općine

-

-

Foto: - / -

Židovska općina Rijeka slavi 70-u obljetnicu obnove zajednice. U povodu toga u riječkoj sinagogi održani su "Dani židovske baštine" kojima se to naslijeđe željelo približiti svim građanima Rijeke.
Židovska općina Rijeka slavi 70. obljetnicu obnove zajednice. U povodu toga u riječkoj sinagogi održani su 'Dani židovske baštine' kojima se to naslijeđe željelo približiti svim građanima Rijeke.

U znaku 70. obljetnice obnove riječke Židovske općine izložba je pod nazivom 'Šiv'im' u značenju 70. U riječkoj sinagogi izložene su slike i skulpture inspirirane kabalom i gematrijom. Drevna je to židovska disciplina prema kojoj svako slovo hebrejske abecede ima određeni broj. A niz slova istodobno je aritmetički zbroj. Autor izložbe je umjetnik židovskog podrijetla Tobia Rav`a koji živi i radi u Veneziji. U Rijeci se predstavio s 30-ak svojih radova u tehnici serigrafije na papiru, sublimacijskoga tiska na satenu te u bronci.

Stotinjak riječkih Židova rado se okuplja u sinagogi i druži sa sugrađanima. Sadašnja je sinagoga jedina od triju u Rijeci preživjela Drugi svjetski rat. Temeljito je obnovljena 2008., a uz pomoć grada i županije u planu je obnova mrtvačnice na židovskome groblju u Rijeci.

Dani židovske baštine u riječkoj sinagogi protekli su i uz glazbeni nastup dramske umjetnice Elene Brumini te degustaciju košer hrane.

Izložba će ostati dostupna do 25. rujna i bit će otvorena svakog radnog poslijepodneva od 15 do 20 sati. Dvije skulpture istog autora postavljene su u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!