De Varrenes: Djecu, pripadnike manjina, najbolje početi poučavati na materinskom jeziku

01.09.2022.

15:20

Autor: Prizma/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Promicanje i poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda za sve, bez razlike, jedno je od temeljnih načela Ujedinjenih naroda. Zbog toga je donesena Deklaracija o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama. Trideset godina od donošenja Deklaracije pripadnici manjina još se uvijek susreću s mnogim izazovima i to u cijelom svijetu.

UN različitim mehanizmima pokušava utjecati na provođenje Deklaracije koja ima samo devet članaka, ali koje nije jednostavno provesti. Poseban je izazov onaj o jednakosti i nediskriminaciji. Manjine su u mnogim dijelovima svijeta ranjive, pogotovo u zemljama u kojima se država identificira s jednom vjerskom ili lingvističkom zajednicom.

Posebni UN-ovim izvjestitelj za manjinska pitanja, dr.sc. Fernand de Varennes gostujući u HTV-ovoj emisiji Prizmi odgovara i na pitanje zašto djeca najbolje uče kada ih se poučava na materinskom jeziku i s kakvim se dvojbama susreću roditelji koji moraju odlučiti hoće li im djeca pohađati nastavu na jeziku većine ili manjine. Ako želite da vam dijete bude bilingvalno, ili trilingvalno, najbolje je početi obrazovanje na materinskom jeziku koji se govori kod kuće, kako bi se stvorili čvrsti temelji za kasnije uspjehe.

Posebni UN-ov izvjestitelj s Danielom Draštata razgovarao je putem online veze iz New Yorka.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!