Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika u posjetu Policijskoj akademiji

29.08.2022.

20:36

Autor: Hina/HRT/V.G.

Posjet Policijskoj akademiji

Posjet Policijskoj akademiji

Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova / Policijska akademija

Policijsku akademiju u ponedjeljak je posjetilo 36 djece ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika u pratnji pet svojih sunarodnjaka, policijskih službenika.

Ukrajinske goste, koji su proteklih dana boravili u Hrvatskoj, pratili su predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić te predstavnici Grada Bjelovara, koji su sudjelovali u organizaciji njihova posjeta, objavio je MUP.

Kroz pripremljeni program, ukrajinski su gosti imali prigodu upoznati se s poviješću hrvatske policije te specifičnostima pojedinih linija rada.

Obišli su postav Muzeja policije, predstavljena im je oprema hrvatske policije i promjene koje je doživjela kroz vrijeme, kao i zbirka krivotvorenih umjetnina te život i djelo oca daktiloskopije Ivana Vučetića, a djeca su posebno zanimanje pokazala za dioramu mjesta zločina i obilježavanje materijalnih dokaza. Nakon obilaska Muzeja, službenici Službe prevencije PU zagrebačke predstavili su gostima preventivne programe za građane, a djeci su se osobito svidjele pijane naočale i agility board uređaj koji otkriva kako se brzina reakcije smanjuje kad je osoba pod utjecajem alkohola ili droga.

Predstavljen im je i projekt Sigurna turistička destinacija te su upoznali korejske policajce Kim Seong Bonga i Park Seung Chuna, koji ove godine sudjeluju u projektu. Za goste iz Ukrajine priređena je i kratka prezentacija vještina policijskih motorista, a imali su se prigodu i družiti sa psom Snoopyjem te vidjeti kako izgleda rad sa psom za detekciju droga. Goste su ispred MUP-a pozdravili državna tajnica Terezija Gras te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Posjet Policijskoj akademiji dio je šireg posjeta Hrvatskoj, koji su na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske te izvanredne i opunomoćene veleposlanice RH u Ukrajini Anice Djamić organizirali ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova, Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže i Grad Bjelovar.

U sklopu posjeta, 36 djece u dobi od 9 do 14 godina, provelo je sa svojom pratnjom tjedan dana u Novom Vinodolskom, a prije posjeta Policijskoj akademiji bili su i u Uredu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!