19:20 / 12.12.2017.

Autor: HRT

Hanuka, blagdan svjetla

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hanuka ima više značenja - simbolizira pobjedu slabih nad jakima te pobjedu duha nad fizičkom snagom. Blagdan traje osam dana.
U 19.15 zapaljena je prva svijeća na hanukiji. Hanuka ima više značenja - simbolizira pobjedu slabih nad jakima te pobjedu duha nad fizičkom snagom. Blagdan traje osam dana, a čestita se riječima 'Hanuka sameah'.

Priča o Hanuci počinje 164. godine prije Krista - pobjedom Makabejaca, male židovske vojske koju je predvodio Juda Makabi, a koja je pobijedila Grke. To je prvo od dva čuda ovog blagdana svjetlosti. Nakon toga trebalo je očistiti jeruzalemski hram oskvrut grčkim kipovima. I tu nastaje drugo čudo - u hramu su našli ulje dostatno za jedan dan, no ono je gorjelo 8 dana i hram je bio pročišćen. Tako je nastala hanukija - svjećnjak koji ima 8 krakova. Svakog dana, nakon zalaska sunca - pali se jedna svjećica.

Simbolika ulja prenijela se i na hranu koja se jede za vrijeme blagdana. Običaj je da se jedu krafne i fritule, sve što se peče na ulju. Jedan od običaja za Hanuku je da se djeca igraju sevivonom, zvrkom, u filmovima pozantijem po svom jidiš nazivu - dreidl. On je podsjetnik na vremena kad su Židovi u tajnosti podučavali Toru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!