18:13 / 08.04.2019.

Autor: Sara Badžek/I.H./HRT

Integracija mladih Roma u društvo

-

-

Foto: - / -

Mladi međimurski Romi bore se protiv predrasuda. U vrijeme kada srednju školu polazi tek oko 30 posto njihovih vršnjaka, nižu uspjehe na natjecanjima.
Na Svjetski dan Roma svoju nam priču pričaju Biserka, Marko i Ivana, maturanti koji, kao i svi mladi na kraju školovanja, imaju svoje želje i snove. Bili smo i s romskom djecom u jednoj međimurskoj osnovnoj školi.

Zlato posebnog sjaja vrijednim cvjećarskim rukama zaslužili su Biserka i Marko. Maturanti, nadaju se uskoro i prvom zaposlenju.

- Nadam se da ću ići u Sloveniju, sad sam se prijavila na mjesec dana i ako Bog da valjda ću se tamo zaposliti, govori Biserka.

- I to jedva čekam, da završim, da tražim posao i da se negdje zaposlim, kazao je Marko.

Frizerskim talentom od svojih se vršnjaka ističe Ivana. Otvoreno priznaje, da ju poslodavci češće primjete po - boji kože.

- S pronalaskom prakse sam bila diskriminirana i znam da pošto sam Romkinja više se traži rasa i boja kože nego rad, rekla je.

Mladi međimurski Romi bore se protiv predrasuda. U vrijeme kada srednju školu polazi tek oko 30 posto njihovih vršnjaka, nižu uspjehe na natjecanjima.

Bilo kakvo nasilje, pa tako ni po nacionalnoj osnovi, ne toleriraju u osnovnoj školi u Petrijancu gdje trećinu učenika čine Romi. A ovi su nasmijani cvjetići, ponos učiteljice, na početku svog školskog puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!