Integracija Ukrajinaca u hrvatsko društvo

12.12.2022.

14:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Integracija djece iz Ukrajine

Integracija djece iz Ukrajine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od početka rata u Ukrajini kroz Hrvatsku je prošlo 22.000 Ukrajinaca, od kojih su trećina djeca, kojima treba pomoći u integraciji u hrvatsko društvo, posebno djeci traumatiziranoj zbog odlaska iz njihovih domova, rečeno je u ponedjeljak u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu.

Na području Osječko baranjske županije trenutno boravi petstotinjak Ukrajinaca, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je edukativno informativnu kampanju pod nazivom "Sinergija integracije" kako bi se raseljenim osobama osigurao brži i lakši pristup potrebnim informacijama o zaštiti, pomoći, obrazovanju i radu.

Odmah na početku oružanog sukoba otvorili smo Info centar kako bi sve osobe iz Ukrajine u Osijeku mogle doći do potrebnih informacija za snalaženje u hrvatskom društvu. Nakon što smo vidjeli da im treba prostor gdje bi se mogli socijalizirati i provoditi vrijeme sa svojim sunarodnjacima otvorili smo Dnevni centar u kojem provodimo različite aktivnosti." rekao je Ivan Ćaleta, socijalni radnik iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Ukrajinka Liliya Synya radi kao kulturni medijator u centru te ističe da se uspješno prilagodila na život u Hrvatskoj sa svojih petero djece, koja pohađaju osnovnu školu u Osijeku.

Moja obitelj i ja osjećamo se prihvaćeno u hrvatskom društvu, djeca su se brzo prilagodila na vaš obrazovni sustav i lijepo su prihvaćeni od svojih školskih kolega. Posebno mi je drago što kroz rad u Centru i ja osobno imam priliku pomoći svojim sunarodnjacima koji su zbog ruskih napada prisiljeni napustiti svoje domove i sklonište potražiti u Hrvatskoj", rekla je Synya.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!