07:05 / 12.09.2016.

Autor: HRT

Islamski vjernici slave Kurban-bajram

-

-

Foto: - / -

S bajram namaza održanog u Islamskom centru u Rijeci, muftija Hasanović je poručio i da su vjerske zajednice partneri države u jačanju moralnih, socijalnih, obiteljskih i uljudbenih vrijednosti, a da je to jedna od misija Islamske zajednice.
Islamski vjernici danas slave Kurban-bajram - praznik prinošenja žrtve. Kurban-bajram, najvažniji islamski blagdan, traje četiri dana, a u zoru vjernici odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović naglasio je u poruci povodom islamskog praznika Kurban bajrama da zastupnike u Hrvatskom saboru i članove buduće Vlade obvezuje povjerenje koje su dobili na izborima da osiguraju građanima pravo na rad, plaće, zdravstvo i školovanje, kao i da rade na homogeniziranju, a ne raslojavanju i polariziranju društva.

S bajram namaza održanog u Islamskom centru u Rijeci, muftija Hasanović je poručio i da su vjerske zajednice partneri države u jačanju moralnih, socijalnih, obiteljskih i uljudbenih vrijednosti, a da je to jedna od misija Islamske zajednice.

Osvrćući se na izbornu kampanju, rekao je da je tu bilo mnogo realnih, ali i nerealnih obećanja te da su prethodno razdoblje neki obilježili jezikom antagonizma, mržnje i smutnje u nedostatku programa i jakih argumenata, posežući za najprizemnijim metodama za ostvarenje vlastitih interesa.

Hasanović se osvrnuo i na migrantsku krizu i događaje na Bliskom istoku, Iraku i Afganistanu kazavši da su muslimani širom svijeta zabrinuti zbog stravičnih prizora iz tih krajeva. Ustvrdio je da je vrijeme da se, kako muslimani, tako i nemuslimani, a poglavito oni koji upravljaju svjetskim procesima, preispitaju "jesu li dovoljno učinili u prevenciji tih događanja, imaju li iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere te daju li svojim neprimjerenim postupcima i dvostrukim mjerilima povoda za takva i slična događanja".

Pozvao je vjernike da jačaju svoju sposobnost opraštanja, ljubavi i milosrđa prema drugima, navevši da je to danas potrebnije nego ikada. Muftija Hasanović predvodio je bajram namaz, a sabah namaz, kojim je počela svečanost kurban bajrama, predvodio je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović. Pročitana je i bajramska poruka reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića te poruka na albanskom jeziku.

Hrvatski državni vrh na prijamu u povodu Kurban-bajrama 

Hrvatski državni vrh okupio se u zagrebačkom Islamskom centru na prijamu u povodu obilježavanja najznačajnijeg islamskog blagdana Kurban-bajrama, istaknuvši da je Hrvatska sretna zemlja jer su se muslimanski vjernici uspješno integrirali u hrvatsko društvo sačuvavši pritom svoj identitet.

Zagrebački muftija Aziz efendija Hasanović potom je kazao: "Živimo ovdje život, a ne suživot. To je vrlo važno da čuju naši prijatelji, jer je ovdje nazočnih 16 veleposlanika i nekoliko zamjenika veleposlanika". Dodao je i da je "model našeg življenja ovdje sve prepoznatljiviji u svijetu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!