08:45 / 25.06.2017.

Autor: HRT

Islamski vjernici slave Ramazanski bajram

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu, središnju svečanost predvodio je muftija Aziz Hasanović koji je uputio i tradicionalnu bajramsku poruku.
Vjernici islamske vjere slave Ramazanski bajram. U Zagrebu, središnju svečanost predvodio je muftija Aziz Hasanović koji je uputio i tradicionalnu bajramsku poruku.

Poslijepodne je održan svečani prijem u zagrebačkom Islamskom centru. 
Događaju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bajramska molitva u Splitu: poziv mladima da ne nasjedaju na iskrivljena tumačenja islama

Na bajramskoj molitvi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid efendija Hodžić pozvao je mlade da se čuvaju iskrivljenih tumačenja islama te je ocjenio iznimno važnom činjenicu da nitko iz Hrvatske nije otišao na bilo koje ratište.

"S ponosom ističemo da smo jedina zemlja u okruženju iz koje nitko nije otišao na bilo koje strano ratište jer smo uvjereni da nema niti jednog razloga zbog kojeg bi netko život izgubio bilo gdje u svijetu," istaknuo je efendija Hodžić u hutbi.

Također je izrazio zadovoljstvo, kako se izrazio, "mudrom reakcijom državnog vrha Republike Hrvatske koja poziva na dijalog i poziva na mir i sigurnost blisko-istočne krize."

Pozvao je mlade da slijede institucionalno tumačenje islama koje pružaju imami, vjeroučitelji i muallimi. "Čuvajte se alternativnog tumečenja islama kojeg nažalost pretaču u ideologiju pa umjesto ljubavi nude mržnju, umjesto ljudskog poštenja nude nasilje i smrt diljem svijeta. Alternativni samoproglašeni tumači vjere, skučenih pogleda, retrogradnih manira koji lako posežu za silom tvrdeći da islam vraćaju njegovom izvoru, a u stvari, odvode ga u ponore samouništenja," , kazao je Hodžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!