Iz DSS-a pozivaju radnike srpske nacionalnosti da koriste neradni dan

13.04.2023.

22:34

Autor: Hina/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Iz Demokratskog saveza Srba (DSS) pozvali su radnike pripadnike srpske zajednice da budu slobodni koristiti se svojim pravom na neradni dan na Uskršnji ponedjeljak i da podnesu zahtjev poslodavcu.

- Isto tako, pozivamo poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Uskrsa po julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom, poručili su iz DSS-a te naveli da očekuju da Državni inspektorat ažurnije provjerava provođenje zakonske odredbe u praksi kako bi svi poslodavci zakonsku obvezu i poštovali.

Podsjetili su da je pravo pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Uskrsnog ponedjeljka uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima počevši od 1. siječnja 2020.

Međutim, mišljenja su da u ostvarivanju tog prava određen broj pripadnika srpske zajednice nailazi na poteškoće i da neki poslodavci, protivno zakonu, odbijaju svojim radnicima osigurati korištenje prava na neradni dan smatrajući da oni o tome odlučuju po svojoj volji.

- Drugi opet to omogućuju, ali radnicima isti tretiraju kao da su radili, a ne da je u pitanju neradni dan. Dio naših sunarodnjaka nije niti upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju koristiti ga pa uzimaju godišnji odmor, naveli su iz DSS-a u priopćenju.

Poručili su i da u ostvarivanju ovoga prava, sve što pripadnici srpske zajednice trebaju učiniti je podnijeti zahtjev poslodavcu koji je, sukladno zakonu, dužan zahtjev prihvatiti i tretirati ga kao neradni dan, uz pravo na naknadu plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!