22:42 / 27.04.2021.

Autor: Paula Poljak-Morandini/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Izložba "Moj dan - život djece i mladih Roma"

Izložba "Moj dan - život djece i mladih Roma"

Izložba "Moj dan - život djece i mladih Roma"

Foto: HTV / HRT

Jedan je od problema je obrazovanje te položaj djece i mladih Roma u društvu. Na njih nastoji skrenuti pozornost izložba u varaždinskom Starome gradu - "Moj dan - život djece i mladih Roma". Priču o šestero djece i mladih iz cijele Hrvatske, autorice Morana Komljenović Ikić i Marina Globočnik kreirale su u video produkciji.

- Autorice kroz vizuru jednoga dana zapravo snimaju njihov život, a time prate njihove priče dosadašnje, ali negdje žele dati i naznaku za njihove planove. Jako je zanimljiv taj format dokumentaristički upravo jednoga dana, budući da sami protagonisti si vraćaju svoj glas i pričaju svoju priču, priču svog života iz vizure kako ju oni vide, objašnjava Karla Pudar, kustosica izložbe.

- Cijela zamisao našeg projekta je uključivanje Roma u hrvatsko društvo, a posebice u području obrazovanja, koje je najbitnije. Naravno, tu je i stanogradnja, u području stanovanja gdje su vrlo zabrinjavajući podaci, ističe Alen Tahiri, ravantelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Više od polovice romskih kućanstava nema sanitarni čvor, do 40 posto kuća nema vodu iz vodovoda, a domovi 10 posto Roma u Hrvatskoj nisu priključeni na električnu energiju. Rezultati opsežnog znanstvenog istraživanja upućuju na okolnosti koje uvelike otežavaju završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

- Oni kao i sva druga djeca imaju neke svoje želje, žele napredovati u našem hrvatskom društvu, imati jedno bolje sutra, dodaje Tahiri. 

- Izložba je jako važna jer želimo njome promovirati upravo univerzalnost ljudskih prava, potaknuti nešto veću toleranciju i zapravo se boriti protiv društvenih predrasuda koje se usađuju htjeli mi to ili ne, ističe Pudar. 

Izložbu o životu i snovima naših mladih sugrađana vrijedno je vidjeti, a u Starome gradu je otvorena do 9. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!