21:43 / 09.10.2014.

Autor: HRT

Izmjene kriterija za potpore udrugama nacionalnih manjina

Aleksandar Tolnauer (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Aleksandar Tolnauer (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice bit će prijedlog Kriterija za dodjelu financijske potpore za programe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina.
Početkom studenoga bit će raspisan Javni poziv za predlaganje programa nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina, najavljeno je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine koji je utvrdio izmjene kriterija za dodjelu financijskih potpora iz Državnog proračuna za te programe.

Riječ je o kriterijima za dodjelu financijske potpore za programe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina prijavljenih na Javni poziv za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije koji će se sufinancirati sredstvima Državnog proračuna.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer objasnio je kako su izmijenjeni sukladno europskim standardima i legislativom Europske unije. Naglasak je na namjenskom trošenju sredstava, odnosno uspostavljeni su kriteriji kojima se utvrđuje kako, na koji način, kada i zašto neka od udruga može prenamijeniti dobivena sredstva iz proračuna, rekao je u izjavi novinarima nakon sjednice Savjeta.

Moramo imati odgovornost prema sredstvima građana, njihovom namjenskom trošenju, i kriteriji su prilagođeni čitavoj legislativi koja kontrolira ta pitanja, naglasio je Tolnauer.

Metodologija praćenja ostvarivanja programa danas nije usvojena, a Tolnauer je na sjednici najavio njeno donošenje početkom iduće godine.

Početkom studenoga raspisat će se javni poziv za 2015. godinu i udruge će se javljati temeljem tog poziva i novih kriterija, a kako su udruge dužne podnositi izvješće za prošlu godinu, ne možemo ukinuti sadašnju metodologiju za podnošenje izvješća, već će ona, za nove kriterije biti donešena naknadno, početkom iduće godine, objasnio je.                 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!