Izraelski veleposlanik: Hanuka je posvećenje i festival svjetla

03.12.2021.

16:15

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilan Mor

Ilan Mor

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Katolici su u nedjelju palili prvu adventsku svijeću, a vjernici židovske vjeroispovijesti zapalili su i svoju prvu od osam svijeća jer se slavi veliki židovski blagdan Hanuka – i to punih 8 dana. Hanuka se obilježava, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, a također se naziva i blagdanom svjetla. 

- Hanuka je posvećenje i festival svjetla – svjetlo širi to čudo dalje, objasnio je Nj.E. Ilan Mor, veleposlanik države Izrael, u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.


Za razliku od drugih židovskih blagdana koji se uglavnom slave u domovima, upravo radi širenja svjetla, Hanuka se slavi i na javnim mjestima. - To je obiteljski festival i praznik. Djeca dolaze jesti za stolom, roditelji se s djedovima okreću djeci i daju im darove i novac, i pritom koriste tradicionalne palačinke „latke“ i uštipke. To je festival koji se slavi i uživo, kao što smo učinili prošle nedjelje na Trgu bana Jelačića, zajedno s našim rabinom. Ja sam s njim javno zapalio prvu svijeću. Čitava ideja je u tome da se širi ta priča o čudu koje se dogodilo, objašnjava Mor. Dodaje kako se prije paljenja svijeća treba pomoliti, a zatim se svijeće pale s lijeva na desno.


Što se tiče ostalih aktivnosti za vrijeme Hanuke, kaže kako odrasli rade kao i obično, dok su djeca tada na školskim praznicima. - Među mnogim drugim stvarima, igraju se sa zvrkom – on simbolizira to čudo koje se dogodilo, i zabavljaju se. U vrijeme školskih praznika održava se mnogo glazbenih izvedbi, pa djeca idu s jednog na drugi koncert, idu u kupovinu, uživaju u životu – unatoč COVID-u, kaže Mor.


Dodaje kako i Židovi u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, i dalje štuju običaje. - Židovi poštuju tu tradiciju Hanuke i svih drugih židovskih blagdana. Blizina Božića i Hanuke stvara jako zanimljive učinke – naime, mnogo je Židova koji su oženjeni ili udani za nežidove, i onda slave i Božić i Hanuku. Ako uđete u njihove domove, možete vidjeti ono što oni zovu „Hanukkah bush“ – Hanuka i Božić zajedno, objašnjava Mor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!