Jandroković primio predstavnike Međunarodne romske unije i zastupnika Kajtazija

04.04.2023.

12:28

Autor: Hina/HRT/A.S.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ususret Svjetskom danu Roma, predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike Kabineta Međunarodne romske unije (IRU) i saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, a tom su prigodom predstavnici IRU-a pozdravili napore Vlade da se poboljša položaj Roma.

Na sastanku su sudjelovali, uz zastupnika Kajtazija, i predsjednik Međunarodne romske unije (IRU) Normunds Rudevičs, predsjednik Parlamenta IRU Stanislaw Stankiewicz, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara Suzana Krčmar te drugi članovi IRU-a iz ukupno 12 europskih zemalja, priopćeno je iz Ureda Hrvatskog sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako se ciljanim unapređenjem zakonodavstva, javnih politika i programa potpora, kao i političkim predstavljanjem u Hrvatskome saboru, značajno pridonijelo boljem položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Naglasio je kako postoji prostor za daljnje iskorake, osobito u područjima poput obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te zapošljavanja, što podrazumijeva zajedničko djelovanje svih zainteresiranih dionika.

Jandroković pozvao na nastavak zajedničkog rada


- Politička volja i predanost Vlade Republike Hrvatske sustavnom poboljšanju položaja Roma vrlo se konkretno ogleda i u Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje 2021.-2027., kao strateškom okviru rada na razvoju jednakosti i uključenosti pripadnika romske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekao je Jandroković.  

Predstavnici Kabineta IRU-a pozdravili su sveobuhvatne napore hrvatske Vlade u djelovanju na poboljšanju položaja Roma te izrazili nadu u nastavak konkretne potpore hrvatskih institucija i u budućnosti.

Zaključno je predsjednik Sabora Jandroković vrlo pozitivnom ocijenio suradnju s romskom zajednicom temeljenom, među ostalim, i na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Čestitavši nazočnima Svjetski dan Roma, pozvao je i na nastavak zajedničkog rada na izgradnji društva u duhu tolerancije, solidarnosti, međusobnog razumijevanja i uvažavanja različitosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!