Kafić za razmjenu informacija i iskustava

23.09.2022.

13:36

Autor: Željka Živković/HRT/IMS

Neformalno druženje Osječana i Ukrajinaca

Neformalno druženje Osječana i Ukrajinaca

Foto: HTV / HRT

Organizacija za društveni razvoj Dkolektiv i Zaklada Friedrich Ebert po drugi su put u Osijeku organizirali druženje građana s Ukrajincima koji žive i rade u najvećem slavonskom gradu. Pod nazivom "Živjeti u Osijeku", nastavljen je tako projekt Kafić za razmjenu informacija i iskustava kako bi se međusobno upoznali, razmijenili iskustva i progovorili o onome što zapažaju.

Neformalno druženje uz mnogo pitanja i razgovora, a sve kako bi se izgradila mreža solidarnosti. Građani Osijeka tako su dobili priliku pokazati gostoprimstvo Ukrajincima koji već nekoliko mjeseci žive u njihovu gradu i okolici.

- Ovo je prilika da neki od njih saznaju nešto više o Osijeku, da dobiju neke korisne informacije, da steknu nove prijatelje i, nadamo se, u svakom slučaju prošire tu neku vrstu podrške u ovoj zajednici, kazala je Lejla Šehić Relić, DKolektiv, Osijek.

- Možemo reći da imamo jedan lijepi miks Ukrajinaca i lokalaca što je zapravo i ideja ovog događaja jer želimo da međusobno razmjene iskustva, da razmjene informacije, da jedni drugima pomognu, da možda Ukrajinci od Osječana saznaju što to sve naš grad nudi, a također da naši Osječani imaju priliku pokazati da su solidarni i da žele i mogu pomoći našim gostima iz Ukrajine, rekla je Mirna Šostarko, stručna suradnica DKolektiv, Osijek.

Pitanja je mnogo, a najčešća su kako funkcioniraju školski i zdravstveni sustav, kojim se organizacijama mogu obratiti, ali i gdje upoznati nove ljude i gdje mogu saznati nešto više o Osijeku.

- Potkraj svibnja odlučili smo doći u Osijek i sada je ovdje naš dom. Zahvalni smo svima u Hrvatskoj na pomoći i podršci, mnogo je organizacija koje se trude olakšati nam život, možemo dobiti psihološku i edukativnu pomoć, sve su mogućnosti dostupne, to je sjajno, rekla je Katerina Melik.

- S obzirom da Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek pruža uslugu besplatne pravne pomoći, zato danas prisustvujem na ovom događaju kako bismo im odgovorili na sva njihova pravna pitanja i neke potencijalne probleme s kojima se možda suočavaju, naravno, sve sa svrhom da im boravak u ovom gradu bude što ugodniji i ljepši, rekla je Lara Bebek, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek.

Još se jednom pokazalo da mali razgovori uz kavu ili čaj mogu učiniti mnogo. Stoga će se ovakvi susreti i nastaviti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!