Božićna čestitka vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru

06.01.2023.

Zadnja izmjena 10:02

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru čestitku su uputili predsjednici države, Vlade i Hrvatskoga sabora te kardinal Bozanić.

Kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju te naglasio da je Isus došao da bi služio našoj radosti, miru i nadi te da u snazi Božjega milosrđa nitko nije isključen, nitko premalen, nitko osamljen.

- Vaša svetosti! Slavimo otajstvo Božje poniznosti, Radosnu vijest da nam je radi našega spasenja svoju konačnu objavu Bog predao u svome Sinu, rođenom među nama u tijelu našega tijela. Radujemo se neizrecivoj Ljubavi koja je dovela do čudesnoga Dara u betlehemskoj noći, obasjanoj svjetlom nebeske blizine. Živimo snagom Božjega milosrđa u kojemu nitko nije isključen, nitko premalen, nitko osamljen. Gospodin je došao u naše živote da bi služio našoj radosti, miru i nadi, napisao je Bozanić.


Zahvaljujemo za nebesko kraljevstvo među nama, istaknuo je, a patrijarhu Porfiriju zahvalio je i za božićnu i novogodišnju čestitku, te njemu i njegovim episkopima, svećenstvu, monaštvu i vjernicima srdačno čestitamo Svetkovinu Rođenja Gospodinova i poželio blagoslovljenu Novu 2023. godinu.


- U zajedništvu vjere i povezan s Vama u molitvi, srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu, stoji u čestitku kardinala Bozanića patrijarhu Porfiriju.

Božićna čestitka premijera Plenkovića vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak božićnu čestitku vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru te poželio da im blagdanski dani ljubavi i nade budu ohrabrenje u prevladavanju svih izazova.

- U ime Vlade i osobno svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić. Neka najradosniji kršćanski blagdan u vaše domove i obitelji donese obilje mira, veselja i blagostanja, poručio je Plenković.

Nastavimo svi zajedno, dodao je, u duhu Božića promicati toleranciju i solidarnost, međusobno prihvaćanje i uvažavanje na dobrobit društva i zajednice u kojoj živimo.

- Želim da vam ovi blagdanski dani ljubavi i nade budu ohrabrenje u prevladavanju predstojećih izazova, napisao je premijer Plenković te poželio sretan i blagoslovljen Božić, uz riječi: "Mir Božji, Hristos se rodi!".

Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

"U ime zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru i osobno upućujem iskrene čestitke svim vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Želim da vam blagdan Kristova rođenja donese obilje Božjeg blagoslova, a vaša srca i domove ispuni mirom, nadom i ljubavlju, kako biste ga u krugu svojih najmilijih mogli dostojno proslaviti.

Mir Božji – Hristos se rodi!

Suočen s brojnim izazovima, svijet u kojem živimo uistinu je potrebit mira. Na to nas ovog Božića iznimno snažno podsjeća patnja prijateljskog ukrajinskog naroda. Pozvani smo stoga nastaviti ulagati napore za postizanje i očuvanje mira, ali i pomicati granice vlastite solidarnosti.

Neka ovaj Božić svim kršćanima u Hrvatskoj osobito ojača volju za pomoć bližnjemu u potrebi. Neka nas ujedno sve zajedno potakne da, u snažnijem uzajamnom uvažavanju, toleranciji i razumijevanju, budemo pripravniji raditi na općem boljitku našeg društva.

Čestit vam i blagoslovljen Božić!“.

Čestitka predsjednika Republike Zorana Milanovića 

"Svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, našim sugrađankama i sugrađanima koji sutra slave najradosniji kršćanski blagdan, želim sretan Božić.

Proslava Božića povod je za okupljanje obitelji i iskazivanje ljubavi i brige prema svojim bližnjima, ali i prilika da se učvrsti međusobno razumijevanje i pokaže dobrota prema drugim ljudima. Uz želju da Božić svima koji slave bude ispunjen obiteljskom radošću, zdravljem i mirom, izražavam i nadu da će već dogodine svi ovaj blagdan moći dočekati u svojim domovima kako to i priliči.

Kao uređeno i moderno društvo koje baštini različitosti kao svoje vrijednosti, moramo uvijek i iznova biti spremni pokazati tolerantnost i razumijevanje za sve ljude kojima je Hrvatska dom. Uvjeren kako ćemo i ovaj blagdan iskreno i s radošću proslaviti s našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne vjere, svima vama koji slavite upućujem tradicionalni pozdrav – Mir Božji, Hristos se rodi.", poručio je predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!