10:43 / 10.08.2012.

Autor: HRT

Klečka jama, komemoracija

-

-

Foto: - / -

Vijeće srpske nacionalne manjine za područje Grada Ogulina, u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, organizira komemoraciju i parastos u Bijelskom.
Godine 1941. pod Klekom, u Klečkoj jami, na jednom od stratišta na području Ogulina, život su izgubile 453 osobe. Ubijene su od ustaških vojnika hladnim oružjem samo iz razloga svoje različite nacionalne ili vjerske pripadnosti. Nakon 71 godine, Vijeće srpske nacionalne manjine za područje Grada Ogulina, u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, organizira komemoraciju i parastos za žrtve s namjerom da se zločin ne zaboravi.

Organizatori pozivaju na okupljanje u Bijelskom 12. kolovoza u 12:30, a potom će se svi zajedno uputiti do sada označene Klečke jame gdje će se održati komemoracija.

Iz brošure Vijeća Srba Ogulina o Klečkoj jami: O danima užasa, zločinu genocida nad Srbima već od prvih dana uspostave NDH i prolaska Ante Pavelića kroz Ogulin 13. travnja 1941. godine saznajemo iz više sačuvanih izvornih dokumenata, svjedočanstava preživjelih i samih izvršilaca zločina. O zločinima na području Ogulina i njegove okoline saznajemo više tek sredinom kolovoza 1941. iz sačuvanog zapisnika sa saslušanja uhvaćenog od strane partizana, zločinca Antona Tonića Potiska, te svjedočenja izbjeglih smrti. Iz ispovijesti saslušanog Potiska saznalo se o nizu detalja, kako hvatanju i odvođenju ljudi bilo iz sela, bilo sa sajmenog dana srijedom, o zatvaranju i mučenju zatočenih u Frankopanskoj kuli, o ubojstvima na Galgama i bacanju Srba u Klečku jamu. Saznaje se da su hapšenja vršili 180 ustaša uz pomoć domobrana i oružnika s većim brojem stožernika i tabornika, čija imena Anton Potisak nekoliko njih navodi…


Izvještaj s komemoracije pogledajte u Prizmi 18. kolovoza

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!