Križevački vladika Stipić pohodio Ukrajinu

18.08.2023.

11:36

Autor: Hina/HRT/V.G.

Križevački vladika Stipić pohodio Ukrajinu

Križevački vladika Stipić pohodio Ukrajinu

Foto: Službena fotografija / krizevacka-eparhija.com

Križevački vladika Milan Stipić, u pratnji Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije, pohodio je Ukrajinu od 8. do 13. kolovoza, a glavna tema susreta bila je unaprjeđenje humanitarne pomoći ratom pogođenih područja i župa Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Caritas Križevačke eparhije, najčešće u suradnji s humanitarnom udrugom ''Dobro dobrim DoDo'' iz Hrvatske od početka rata u Ukrajini šalje karitativnu pomoć koja obuhvaća raseljene osobe, ranjenike, starije i bolesne te osobito ratnu siročad, objavila je Križevačka eparhija na svojim internetskim stranicama.

Biskup Stipić je posjetio grad Hust u Zakarpatskoj oblasti gdje se susreo sa svećenicima Mukačevske eparhije i posjetio veliki izbjeglički centar u tom gradu.

Posjetio je i Lavov, gdje je služio sv. liturgiju u Grkokatoličkoj katedrali sv. Jura velemučenika i susreo se s pomoćnim lavovskim grkokatoličkim biskupom Volodimirom Krucom. Posjetio je i izbjeglički centar u obližnjem mjestu Brjohovići.

Također Vladika Stipić pohodio je grad i eparhiju u Žovkvi gdje se susreo s tamošnjim biskupom Petrom Lozom i vodstvom Caritasa kao i hodočasničkog centra.

U svim susretima s ukrajinskim vladikama i svećenicima, uz teme humanitarne pomoći, razgovaralo se i o pastoralnoj skrbi mnogobrojnih ukrajinskih grkokatolika koji posjećuju prostor Hrvatske i BiH, i kao hodočasnici u Međugorje.

Posljednja dva dana pohoda vladika Stipić je posjetio samostan otaca Bazilijanaca u Krehivu te bazilijanski samostan sv. Onufrija u Lavovu. S monasima bazilijancima Križevačka eparhija ima povijesno dobre odnose te je čak poglavar glavnog bazilijanskog samostana u Lavovu nekoć bio Hrvat - Bazilije Božićković, kasnije i prvi križevački vladika (1719-1785).

Boravak vladike Stipića i ravnatelja Caritasa Krajačića u Ukrajini organizirao je Kornelije Jaremak, ravnatelj Misijskog centra bazilijanskog reda.

Posljednji dan boravka u Ukrajini vladika Križevačke eparhije Stipić je posjetio katoličku bolnicu ''Andrej Šepticky'' gdje ga je ravnatelj upoznao sa stanjem zdravstvene skrbi u ratom pogođenoj Ukrajini.

U Lavovu se, pak, susreo i s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svyatoslavom Shevchukom, velikim nadbiskupom kijevsko-galičkim.

Unatoč ratnim strahotama i teškom životu, vladika Stipić ostao je zadivljen pastoralnom aktivnošću i duhovnom životnošću grkokatoličkih župa, biskupa i crkvenih ustanova koje neumorno rade i olakšavaju težak život tamošnjih ljudi, ističe se u priopćenju.

Ukrajinski biskupi, svećenici, monasi i vjernici izrazili su i svoju duboku zahvalnost Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Crkvi na velikoj pomoći i blizini koja im se pruža u ovim teškim ratnim danima za Ukrajinu i ukrajinski narod, dodaju iz Križevačke eparhije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!