10:58 / 31.08.2017.

Autor: HRT

Kurban-bajramska poruka muftije Aziz ef. Hasanovića

Aziz ef. Hasanović (Photo: Slavko Midzor/PIXSELL )

Aziz ef. Hasanović (Photo: Slavko Midzor/PIXSELL )

Foto: - / PIXSELL

Muftija Aziz ef. Hasanović Kurban-bajram dočekuje u Mekki zajedno s preko dva milijuna hadžija iz cijeloga svijeta.
Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, uputio je kurban-bajramsku poruku u kojoj poziva da mir, sigurnost, poštivanje, međusobno uvažavanje i zajedništvo uvijek budu odlika našeg društva.

Muftija Aziz ef. Hasanović, koji Kurban-bajram dočekuje u Mekki gdje zajedno s preko dva milijuna hadžija iz cijeloga svijeta obavlja petu temeljnu islamsku dužnost hadž, u svojo poruci ističe kako hadž, kao peti temelj vjere islama, ukazuje na ravnopravnost ljudi, potirući različitosti kao diskriminatorni element, veličajući ljudski život i njegovu zaštitu u svakoj prilici i na svakom mjestu.

"Najvrijednije što postoji na ovom svijetu je čovjek, odnosno ljudski život i svijest o njegovu čuvanju po svaku cijenu moramo neumorno razvijati. Tomu nas i kurban uči, jer prinošenje žrtve služi da bi se ljudi međusobno povezali, jedni drugima približili kroz dijeljenje i međusobno pomaganje. Na današnji dan, povedimo računa o onima koji su u potrebi kako bi i oni osjetili radost ovog velikog blagdana za muslimane, te kako bismo svoje susjede i prijetelje, bez obzira na njihovu pripadnost, počastili i podijelili radost Kurban-bajrama. Na ovom svetom mjestu, u Mekki, upućujem molbe Uzvišenom Stvoritelju da mir, sigurnost, poštivanje i međusobno uvažavanje te zajedništvo uvijek budu odlika našeg društva i da spriječi svakoga tko na bilo koji način pokuša narušiti zajednička postignuća", stoji u poruci.

U današnje vrijeme, ističe muftija Aziz ef. Hasanović, potrebno nam je više pozitivnih primjera, misli i inicijativa, jer u konačnici svi dijelimo istu sudbinu kao što je to bilo i u povijesti. "Neka nam iskustva budu vodilja da one koji šire mržnju i nesnošljivost ostanu sami u svome mraku, u mraku u kojemu ništa ne raste niti se razvija. Međutim, čvrsto sam uvjeren da je naše društvo uvijek bilo dovoljno snažno da se izbori sa svim iskušenjima i ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti, a što je jamac razvoja i prospreiteta. Na kraju, u pozitivnom ozračju, želim uputiti iskrenu čestitku Bajram šerif mubarek olsun uz dovu/molbu za svakim dobrom svim ljudima ma gdje se nalazili!", stoji u kurban-bajramskoj poruci predsjednika Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!