Lika: Nakon izbora konstituiranje vijeća srpske nacionalne manjine

12.05.2023.

15:24

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine te gradska vijeća Gospića i Otočca i općinska vijeća Vrhovina, Plitvičkih Jezera, Udbine, Donjeg Lapca i Lovinca bit će konstituirana za 20-ak dana jer su rezultati nedjeljnih manjinskih izbora u Ličko-senjskoj županiji konačni i službeni.

Svuda su izabrani kandidati s kandidacijskih lista SNV-a, krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, zato što su u Ličko-senjskoj županiji jedino oni istaknuli kandidature, rekao je za Hinu zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Milan Uzelac.

Prvi put su se vijeća srpske nacionalne manjine osnovala u Otočcu, Gospiću i Lovincu, i njima će se svakako morati pomoći da se povežu s drugim vijećima i centralom u Zagrebu da mogu povući sredstva i da se ostvare planirani projekti, rekao je Uzelac, koji je zadovoljan jer je postotak izlaska na birališta veći od postotka izlaznosti u bilo kojoj drugoj županiji u Hrvatskoj. 

Iako se po zastupljenosti Srba u općinama Brinju i Perušiću također moglo osnovati vijeće srpske nacionalne manjine, to se nije dogodilo jer među njima nije bilo zainteresiranih pa se nitko nije niti kandidirao i izbori nisu održani.

U toj županiji svoje manjinsko biračko pravo iskoristio je svaki peti pripadnik srpske nacionalne manjine, njih 875 od 4365 birača (20,05 posto), a po izlaznosti su prednjačile Vrhovine s 54,50 i Udbina s 49,61 posto.

Novi predstavnici bi trebali riješiti probleme 

Prema podatcima DIP-a, u biračkim je popisima 4365 osoba koje su se izjasnile kao pripadnici srpske nacionalne manjine, od kojih je iz Donjeg Lapca 1007, s područja općine Plitvičkih Jezera 828, iz grada Gospića 610, Udbine 516, Otočca 475, Vrhovina 378, Lovinca 131 itd.

Uzelac očekuje da će njihovi predstavnici u novim manjinskim vijećima nastojati riješiti što više problema s kojima se u svojim sredinama susreću i Srbi i svi drugi stanovnici te da će raditi kao i do sada, ponegdje već 20 godina.

Primjerice, u Udbini ovih dana završava izgradnja Srpskoga kulturnog centra Srpska kuća, uređeni su ili se uređuju društveni domovi u Babinom Potoku, Donjem Lapcu, Lovincu, Gornjoj Ploči, Lipovom Polju i Mogoriću te na Debelom Brdu.

Treba nastaviti, ističe Uzelac, i projekt Od vrata do vrata za prijevoz starijih građana iz mnogih mjesta u Gospić, Zadar, pa i u Zagreb, koji se provodi u Gospiću i Donjem Lapcu.

Radi provođenja svih projekata, u Donjem Lapcu nedavno je zaposlen tajnik, i to na puno radno vrijeme. Načelnik Donjeg Lapca Ilija Obradović izrazio je nadu da će vijeća srpske nacionalne manjine na svim razinama raditi dobro, popratiti sve datume važne srpskoj zajednici i provoditi kulturne i druge manifestacije.

Poželio je da uključenost ljudi bude veća nego do sada, da se rad srpske zajednice ne svodi samo na rad samih članova Vijeća srpske nacionalne manjine Donjeg Lapca i drugih u drugim sredinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!