07:53 / 02.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U mjestu Uštica, nedaleko od Jasenovca, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen obilježen je komemoracijom u selu Uštica kraj Jasenovca. Iako se nikad neće doznati točan broj ubijenih Roma, dužnost sjećanja na njihovu žrtvu trajno nas obavezuje.

Na Rome se još uvijek gleda s nepovjerenjem i isključivošću, rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Zauzeo se za pozitivnu diskriminaciju Roma, poglavito pri uključivanju u obrazovni sustav.Na komemoraciji su sudjelovali i vijence položili izaslnici Predsjednice Republike, Vlade i Sabora, političkih stranaka, kao i brojnih udruga.

- Ono što se dogodilo u povijesti ne treba i ne smije se prešućivati ni zaboraviti. Važno je zbog generacija koje dolaze i važno je zbog manjinskog romskog naroda - poručio je ministar Davor Božinović.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!