Mihajlo Panković Rusin iz Piškorevaca

21:39 / 16.12.2019.

Autor: Katarina Parač-Berošević/Regionani dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Danas u Piškorevcima, prigradskom naselju Đakova, živi samo nekoliko pripadnika rusinske nacionalne manjine. Među njima je Mihajlo Panković.
Prije ih je bilo više, a danas u Piškorevcima, prigradskom naselju Đakova, živi samo nekoliko pripadnika rusinske nacionalne manjine. Među njima je Mihajlo Panković. Nakon Domovinskog rata mir je pronašao u izradi drvenih suvenira.

U maloj radionici Mihajlo zna provesti sate i sate. Izrađuje malene soljenke, ukrase, lule, razne držače. Za nekoga su to možda samo suveniri, no za ovog vještog zaljubljenika u drvo, to je njegov svijet.

Prošavši Domovinski rat i Vukovar, u svojem je hobiju pronašao mir i zadovoljstvo te će sa svakime rado podijeliti svoj doživljaj stvaranja. No, ovaj rođeni Piškorevčanin, podrijetlom Rusin, ne zaboravlja svoje korijene.

- Moj pradjed je došo tu takorekoć skoro da je zalutao, vlak je išao samo do Vrpolja i došo je u Piškorevce negdje oko 1892 godine i tu su ga ljudi primili.U Piškorevcima sam završio osnovnu školu, vjeronak, dolazio na vjeronauk u ovu crkvu, kaže. Danas je svećenikov pomoćnik, kantutor, ili dijak.

Crkva svetog Dimitrija izgrađena je davne 1906., a obnovljena je 2017. Njezina unutrašnjost riznica je povijesnih vrednota o kojima najviše zna Mihajlo. Ima Bibliju koja je 1891. štampana u Kijevu. Slova su crkvenoslavenska a brojke grčke.

Kao i kad je riječ o njegovu hobiju, i ovdje je Mihajlo neumoran pa se i u crkvi mogu naći njegovi uradci. Jer, kroz drvo, ali i priče ovaj Piškorevčanin bogatoga životnog iskustva uvijek će rado predstavljati sebe, povijest svojega mjesta i kulturu svojega naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!