Mitropolit Porfirije: Država čini dosta, ali uvijek se može više

16:34 / 11.04.2015.

Autor: HRT

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Foto: - / -

Za HRT je intervju dao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, gospodin Porfirije.
Kršćani koji se ravnaju prema Julijanskom kalendaru sutra slave svoj najveći blagdan Uskrs. Tim povodom za HRT je intervju dao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

U razgovoru s našom novinarkom Petrom Pajdaković Šebek mitropolit je govorio o tome zašto je nedavno osudio čin Vojislava Šešelja, koji je zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu. Kaže da se zbog tog čina u Srbima koji žive u Hrvatskoj budi strah.

Mitropolit je rekao kako postoje problemi s kojima se suočavaju pravoslavni vjernici u Hrvatskoj. u mnogim eparhijama hramovi su uništeni, nema dovoljno svećenika. Uvjeti za povratak izbjeglica nisu često zadovoljavajući, a tu je i pitanje ćirilice koje je stalno u zraku, a to je pitanje identiteta pravoslavnog naroda, istaknuo je.

Mitropolit Porfirije je rekao kako postoji i stanoviti strah pravoslavnog stanovništva koji je s jedne strane subjektivan, a s druge je objektivan jer je izazivan atmosferom koja se njeguje i retorikom koja je isključiva prema pravoslavnom stanovništvu.

Prema njegovu mišljenju Hrvatska država čini dosta da se međuodnosi poprave, ali i da se uvijek može više.

Intervju pogledajte u videoprilogu.
Petra Pajdaković Šebek

Petra Pajdaković Šebek

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!