Bajramski običaji čuvaju se generacijama

21.04.2023.

20:02

Autor: Zrinka Perić/V.K./Dnevnik/HRT/IMS

Bajramski običaji

Bajramski običaji

Foto: HTV / HRT

Nakon molitve Bajram se slavi u krugu obitelji i prijatelja. Bajramski običaji u Gunji se čuvaju generacijama. Na bogatom blagdanskom posebno se ističe poznata bajramska baklava.  

Rano jutros vjernici su na molitvenim tepisima džamijski prostor ispunili zajedničkim molitvama.

- Naše su želje najviše da bude mir u svijetu, govori Rahman Biščerović iz Gunje.

- Ovo je kraj svetog mjeseca, kraj posta i sad je vrijeme da se to malo proslavi kod kuće s familijom, naglašava Himzo Karađuz iz Gunje.

Postiti mjesec dana, kažu, nije bilo lako. No obnovili su dušu, očistili se od grijeha i približili Alahu. 

- Naš muslimanski post je zaista post zahtjevan u kome mi postimo da bi razumjeli i suosjećali s ljudima koji nemaju, rekao je Idriz ef.Bešić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Gunji.

Nakon izlaska muškaraca i muške djece iz džamije, žene pred njih iznose bajramske specijalitete.

- Kraljica baklave, diviti baklava, hurmašice s pekmezom, kadaif, a jutros smo rano ustali i pripremili smo friške pite, pokazuje Sabina Velagić iz Gunje.

Na najradosniji blagdan okruženi su najmilijima. Gunjanski imam poručio im je da čuvaju obitelj, koja je temelj zajednice.

- Mi smo danas u krizi obitelji, nema obitelji. Muči nas problem demografije, problem,emigracije. Plaćamo neku cijenu i zato želimo da nam svaki drugi Bajram bude u krugu naših obitelji, govori ef. Bešić.

Bajram je također dan kad se miri i prašta. 

- Pa ako imamo s nekim neke male čačkalice i nismo baš dobri, danas je dan da se to malo popravi, naglašava Izudin Imrić iz Gunje.

I zato se danas obilaze svi susjedi, u njihove se kuće ulazi s lijepim željama. I biranim sevdalinkama.

- To su naše tradicije da dokažemo. Na današnji dan iz kuće u kuću obilazimo starije, govori Nezir Ibrahimović iz Gunje.

Činiti dobra djela, biti milostiv i dobar i jest smisao Ramazanskog bajrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!