Muslimanski vjernici diljem svijeta slave Kurban-bajram

09.07.2022.

08:25

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/IMS

Obilježavanje Kurban-bajrama

Obilježavanje Kurban-bajrama

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je u subotu u povodu blagdana Kurban-bajramamuslimane u toj zemlji da uporno slijede tradiciju širenja dobra i plemenitosti i da se tako ponašaju u svim prilikama, bez obzira na to kako se drugi odnose prema njima.


Predvodeći u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu središnju molitvu Kavazović je u svojoj hutbi (propovijedi) vjernicima poručio da se samo širenjem dobra može odgovoriti na sve izazove.

- Trebamo istrajavati u našoj tisućugodišnjoj tradiciji dobra i plemenitosti, razvijati naše vrijednosti dobrote i susjedstva, ne osvrćući se na druge i ne očekujući od njih ništa. Ništa im i ne dugujemo, preživjet ćemo kao i do sada, oslanjajući se na vlastitu snagu i vlastiti izbor. Ova naša borba nije ništa drugo nego borba da nas se ne odvoji od naše zemlje i tradicije, pa da nestanemo, poručio je Kavazović.

Kazao je kako se vjernici koji obilježavaju Bajram trebaju radovati dobru koje će činiti i sebi i drugima u ovim danima jer to treba biti trajni izvor njihove snage i spremnosti da se odlučno suprotstave zlu koje neprestano vreba.

Kako se četvorodnevno obilježavanje Kurban-bajrama ove godine preklapa i s obljetnicom genocida u Srebrenici pozvao je na posebno iskazivanje poštovanja prema žrtvama tg zločina.

- Neka naša vjernička žrtva bude upotpunjena stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu počinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Pozivamo i naše susjede da nam se u tome pridruže, da neizmjernu bol i tugu, koju ćemo u ovim danima nositi, podijele s nama. Vjerujemo da će nam svima biti lakše, rekao je Kavazović.

U Islamskom centru u Rijeci održane su jutarnje molitve

Muslimani diljem svijeta slave Kurban-bajram. Blagdan je to koji se slavi dva mjeseca nakon Ramazanskog bajrama - najvažnijeg muslimanskog praznika. U Islamskom centru u Rijeci održane su jutarnje molitve.

 Posebnost blagdana jest u prinosu žrtve - kurbana, meso koje će se naći na svečanom stolu dijeli se obitelji, rodbini i siromašnima. Zbližavanje i ljubav glavne su odrednice Kurban-bajrama koji se slavi četiri dana.

- Za mene je to nešto posebno, naprimjer onaj koji ne može ispuniti tu petu dužnost da ide na Hadždž, opet ima veliku nagradu. Ja sam rodom iz Bosne i nešto ovako imati u u Rijeci, imati džamiju je prelijepo.


- U krugu obitelji, tako da smo zajedno. Bit će kao da smo kod kuće, lijepo ćemo se provesti.

- Nažalost, sve više je i gladnih danas će imati priliku dobiti kurban i uveselit ćemo mnoge obitelji.


Dva su krunska događaja koja obilježavaju ovu svetkovinu: hodočašće u Meku i žrtvovanje. No poruka ima više:

- Kurban-bajram ima dva značajna krunska događaja, a to je hodočašće u Meku. Mi koji smo doma i koji smo to nekad prije obavili, bajramujemo u džamiji. Drugi događaj je prinošenje žrtve, kurbana ovaj dan. To znači da musliman u ime Boga treba žrtvovati iskreno jedan kurban i da to meso podijeli ovih dana na tri dijela - jedan dio ostavlja u svom domu, jedan dio dijeli obitelji, a jedan prijateljima i poznanicima. Kurban u prijevodu s arapskog na hrvatski jezik znači približiti se. U ovim danima nama je obveza da se približimo svojim roditeljima, rodbini, da ih obiđemo, u ljubavi da se sretnemo, čestitamo i družimo, ali trebamo se približiti i svima onima s kojima živimo - susjedima, prijateljima, poznanicima, svim ljudima u našem okruženju, oni trebaju osjetiti radost Bajrama, rekao je ef. Dženan Čaušević, riječki imam.

A nakon jutarnje molitve, upravo to čeka sve - druženje i slavljenje drugog najvažnijeg blagdana za sve muslimane u svijetu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!