Muslimanski vjernici obilježavaju Ramazanski bajram

21.04.2023.

Zadnja izmjena 09:51

Autor: T.V./HRT

Muslimanski vjernici obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimanski vjernici obilježavaju Ramazanski bajram

Foto: HTV / HRT

Diljem svijeta islamski vjernici nakon mjeseca ramazana obilježavaju jedan od svojih najvažnijih blagdana Ramazanski bajram. Obilježen je i u džamijama u našoj zemlji. Predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade uputili su čestitke svim islamskim vjernicima te predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu efendiji Hasanoviću.


Predsjednik Mešihata islamske zajednice u našoj zemlji muftija Aziz efendija Hasanović čestitao je Bajram, a u svojoj poruci izrazio zabrinutost zbog nasilja. Osudio je i agresiju na Ukrajinu.

Upozorio je na ignoriranje presuda najviših međunarodnih sudova i lažni populizam.

Muftija Aziz efendija Hasanović

Bozanić čestitao Ramazanski bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti


Zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić uputio je u četvrtak čestitku za Ramazanski bajram predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

- Poštovani Gospodine! Prigodom proslave Ramazanskog bajrama rado upućujem svoje čestitke Vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj, stoji u čestitci.

Postom, molitvom i milostinjom nastojali ste tijekom Ramazana jačati duhovnu dimenziju čovjeka, iskazujući odanost i zahvalnost dobrom i milosrdnom Bogu, istaknuo je kardinal i dodao - neka svemogući Bog obilno nagradi plemenita nastojanja vjernika da ona urode zajedništvom i solidarnošću u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.

- Dok Vas srdačno pozdravljam i izražavam svoje osobito poštovanje, ostajem u nadi kako će proslava Ramazanskoga bajrama uroditi vidljivim plodovima za sve vaše vjernike, poručio je Bozanić.

Čestitka predsjednika Milanovića u povodu proslave Ramazanskog bajrama


- Nakon mjeseca posta i poniznosti u kojemu se pokazuje snaga vjere, naše sugrađanke i sugrađani islamske vjeroispovijesti slave Ramazanski bajram. Čestitam vam od srca taj veliki blagdan žrtve i odricanja uz želju da vam donese radosne i mirne trenutke vjerskog i obiteljskog zajedništva.


Kao i u obitelji, svim ljudima potrebno je uzajamno poštivanje i unutar zajednice u kojoj žive, a najbolji način da ga postignemo prijateljski je razgovor i razmjena mišljenja. Samo tako moguće je graditi tolerantno i solidarno društvo u kojemu ćemo se međusobno razumjeti i skupa razvijati odnose na dobrobit naše zajedničke Domovine.


Bajram šerif mubarek olsun!

Čestitka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića 


- U povodu blagdana Ramazanskog bajrama, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno.


Tijekom mjeseca Ramazana vjernici su kroz post, molitvu i djela milosrđa bili osobito snažno usredotočeni na introspekciju i duhovni rast. Neka svakom od njih blagdan Ramazanskog bajrama donese obilatu nagradu za sva prikazana odricanja.


Potičući na veću otvorenost bližnjemu, blagdansko vrijeme snažno podsjeća i kako svaki pojedinac može doprinijeti izgradnji društva s više empatije, uključivosti, međusobnog razumijevanja i uvažavanja različitosti. Svjedoci smo kako tim društvenim nastojanjima islamska zajednica u Hrvatskoj kontinuirano daje osobito snažan obol.


Stoga još jednom, o blagdanu Ramazanskog bajrama, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj želim iskreni blagoslov obiteljskog zajedništva, radosti, ljubavi i mira.


Predsjednik Vlade čestitao Ramazanski Bajram


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog Bajrama u kojoj stoji:


- Vrijeme pripreme za ovaj veliki blagdan proteklo je u odricanju, postu, molitvi i pomaganju svima kojima je pomoć potrebna. Zato vam svima želim da ovogodišnju proslavu Ramazanskog Bajrama provedete u radosnom i spokojnom obiteljskom okruženju.


Ponosni smo na već tradicionalno dobre odnose s predstavnicima islamske zajednice, koji su važna sastavnica hrvatskog društva i takve ćemo odnose nastaviti njegovati ubuduće.


Uime Vlade i osobno, od srca Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj čestitam Ramazanski Bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!