18:47 / 05.11.2018.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/D.M./HRT

Nevjerojatna Melanija

-

-

Foto: - / -

Jedina je u obitelji završila srednju školu. Jedina je upisala fakultet. Uči engleski, korejski, pjeva, pleše,odlično poznaje informatiku. Ali postoji - još nešto.
Jedina je u obitelji završila srednju školu. Jedina je je upisala i fakultet. Danas uči engleski, korejski, pjeva, pleše, a odlično poznaje i informatiku. Sve je to svakodnevni život mlade Zagrepčanke Melanije. Ali postoji - još nešto.

Obrazovanje je za Melaniju bio jedini put prema uspjehu. U osnovnoj, od šestero romske djece samo je ona završila školu. I jedina je Romkinja koja je u svojoj generaciji završila srednju ekonomsku. Imala je, kaže neugodnosti zbog predrasuda, ali to je nije obeshrabrilo. Od života, kaže - želi bolje i više. Trenutno uči korejski jezik. Završila je i sve tečajeve informatike, engleskog, a onda je nakon Zagreba slijedio Split. 2015. upisala je Ekonomski fakultet. I opet je bila jedina, ovaj put u obitelji. Nitko od njezinih nije stigao do fakulteta.

"Na fakutetu nije bilo nikakvih neugodnosti. Nitko me nije mogao poistovjetiti s romskom nacionalnosti, jer nema puno Roma u Splitu. Čak sam jednom kolegi rekla da joj je majka iz Brazila. Kad sam mu rekla da sam Romkinja pitao me 'Pa kakve to i ma veze?', kaže Melanija. U Splitu su njezinu ambiciju podržali stipendijom. Za ostale troškove studentskog života morala je sama zaraditi. Prodavala je sladoled, pomagala u kuhinji i konobarila.

Onda je uslijedio šok. Dijagnosticirana joj je akutna mijeloična leukemija. Slijedile su kemoterapije i nakon toga krenuli su u potragu za donorom matičnih stanica. Ustanovilo se da je brat donor. Dana 26. rujna bilo je točno godinu dana od transplantacije. "Želim prenijeti poruku mladim ljudima da rade ono što vole, što žele, da malo više cijene zdravlje i da ne trče glavom bez obzira, za karijerom i novcem", kaže Melanija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!