Njemačka kupuje američke borbene zrakoplove F-35

05.12.2022.

14:44

Autor: HRT/V.G./Hina

Njemačka kupuje američke borbene zrakoplove F-35

Njemačka kupuje američke borbene zrakoplove F-35

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) potvrdio je u ponedjeljak planove svoje vlade da kupi američke borbene zrakoplove F-35, kao dio velike nadogradnje za njemačku vojsku.

- Njemačka će nastaviti poštivati svoju predanost NATO-ovim sporazumima o nuklearnoj podjeli, uključujući kupnju borbenih zrakoplova F-35 s dvostrukom osposobljenošću, napisao je u članku za američki časopis Foreign Affairs.

Izraz dvostruka osposobljenosti odnosi se na avione koji mogu nositi i nuklearne i nenuklearne projektile.

Njemačka je desetljećima sudjelovala u NATO-ovom nuklearnom odvraćanju sa starijim borbenim zrakoplovima Tornado. Stacionirani su u zračnoj bazi Buechel, u zapadnoj pokrajini Rajna-Falačka.

Tornada će zamijeniti moderniji F-35 zrakoplovi, u sklopu vladinih aktivnosti koje, kako je najavio kancelar, predstavljaju prekretnicu u povijesti, u jeku invazije na Ukrajinu.

No skupi novi zrakoplovi izazivaju zabrinutost za proračun među zastupnicima.

Tabloid Bild am Sonntag izvijestio je ovog vikenda da je ministarstvo obrane upozorilo na znatne rizike u dogovoru, uključujući moguća vremenska kašnjenja i prekoračenja troškova.

U članku za Foreign Affairs Scholz ističe tzv. globalnu prekretnicu u pogledu politike sigurnosti.

- Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti, što naši saveznici očekuju da budemo, piše Scholz. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!